Використання програмних РРО

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 серпня  2020 року підприємці отримали альтернативу класичним касовим апаратам – програмні РРО, в яких реалізовано весь необхідний функціонал задля реєстрації електронних чеків у ДПС, та які коштують дешевше і є  простішими та економнішими у використанні, порівняно з традиційними РРО.

Програмні РРО представляють собою сучасні касові апарати, в яких функціонал  втілений у форматі зручних комп’ютерних програм.

Програмні рішення  для ПРРО мають необхідний функціонал для генерації (створення) та реєстрації електронних чеків у ДПС.  У них реалізована можливість передавати чек покупцеві у смс-повідомленні, у месенджер,  або на e-mail – за вибором покупця, для  його зручності.

Головною перевагою програмних касових апаратів є простота у реєстрації кас, можливість швидкого масштабування продажу, автоматизоване формування звітів натиском однієї кнопки. Результатом використання ПРРО є заощадження часу на реєстрацію РРО та економія коштів, прискорення розрахунків, спрощення роботи касирів,  а це забезпечує  підвищення якості сервісного обслуговування покупців та розширення їх кола.

ГУ ДПС у Київській області

 

Податківці Київщини припинили незаконну діяльність пункту продажу дизельного палива

Працівники відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту спільно зі співробітниками управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Київській області припинили незаконний продаж дизельного палива на території Миронівського району. У пункті  заправки ДП здійснювалась   реалізація дизельного палива без застосування реєстраторів розрахункових операцій та відповідної ліцензії на роздрібний продаж пального.

Податківці провели фактичну перевірку щодо дотримання норм законодавства з питань регулювання обігу готівки, порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, у тому числі  порядку ведення обліку товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, ведення касових операцій, наявності свідоцтв, ліцензій, у тому числі про виробництво, обіг та зберігання підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

У результаті перевірки встановлено, що реалізацію пального без застосування РРО та одержання відповідної ліцензії проводить громадянин, не зареєстрований в органах державної влади як суб’єкт господарювання, про що складено акт від 20.04.2021 та протокол про адміністративне правопорушення за ст. 164 КУпАП.

Співробітники управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Київській області, згідно зі складеним описом, вилучили з незаконного обігу дизельне пальне у кількості 400 літри на загальну суму близько 10 тис. грн. та обладнання для розливу ДП орієнтовною вартістю 100 тис. гривень.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що оподаткування доходів, отриманих платником податку від продажу обєктів нерухомого майна врегульоване статтею 172 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Дохід, отриманий платником від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується (п.172.1 ст.172 ПКУ).

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ст.172 або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у п.172.1 ст.172, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною  п.167.2 ст.167 ПКУ –  5%.

Дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується   в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у п.167.1 ст. 167 ПКУ.

Дохід від продажу (обміну) незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному  ст. 172 ПКУ для об’єктів нерухомого майна.

Відповідно до п.16 прим.1 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ, доходи від продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%. Звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої модулем електронного визначення оціночної вартості Єдиної бази даних звітів про оцінку, або не нижче ринкової вартості такого об’єкта, визначеної суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) відповідно до законодавства та зазначеної у звіті про оцінку, зареєстрованому в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Пасивні доходи платника податку

Головне управління ДПС у Київській області  нагадує, що визначення поняття пасивні доходи наведено у п.п.14.1.268 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України. Згідно з цим визначенням,  пасивні доходи – це доходи, отримані у вигляді:

-процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок, на вклад (депозит) у кредитних спілках, інших процентів (у тому числі дисконтних доходів);

-процентного або дисконтного доходу за іменним ощадним (депозитним) сертифікатом;

-плати (відсотків), що розподіляється відповідно до пайових членських внесків членів кредитної спілки;

-доходу, який виплачується компанією, що управляє активами інституту спільного інвестування, на розміщені активи відповідно до закону, включаючи дохід, що виплачується (нараховується) емітентом у результаті викупу (погашення) цінних паперів інституту спільного інвестування, який визначається як різниця між сумою, отриманою від викупу, та сумою коштів або вартістю майна, сплаченою платником податку продавцю (у тому числі емітенту) у зв’язку з придбанням таких цінних паперів, як компенсація їх вартості;

-доходу за іпотечними цінними паперами (іпотечними облігаціями та сертифікатами) відповідно до закону;

-відсотків (дисконту), отриманих власником облігації від їх емітента відповідно до закону;

-доходу за сертифікатом фонду операцій з нерухомістю та доходу, отриманого платником податку в результаті викупу (погашення) управителем сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в порядку, визначеному проспектом емісії сертифікатів;

-інвестиційного прибутку, включаючи прибуток від операцій з державними цінними паперами та з борговими зобов’язаннями Національного банку України з урахуванням курсової різниці;

-роялті;

-дивідендів;

– виплат і відшкодувань.

ГУ ДПС у Київській області

 

Право на пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  від сплати земельного податку звільняються такі категорії фізичних осіб:

– особи з інвалідністю першої і другої групи;

– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

– пенсіонери (за віком);

– ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (п.281.2 ст.281 ПКУ).

Таке звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

-для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

– для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

– для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

На період дії єдиного податку ІУ-ї групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі звільняються від сплати податку за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платникам єдиного податку ІУ-ї групи.

Фізичні особи, які звільняються від сплати земельного податку та станом на 1 січня поточного року мають у власності кілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі вищенаведених граничних норм, визначених у п.281.2  ст.281 ПКУ, повинні до 01 травня поточного року подати письмову заяву  довільної форми до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання ФО, яка станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу у ФО, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або ФО визначена у п.281.1 ст.281 ПКУ набуває прав власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

У разі недотримання фізичною особою цієї  вимоги, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

ГУ ДПС у Київській області

 

Які податки не сплачують платники єдиного податку?
 
Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

– податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п.п.133.1.1 та п.п.133.1.4 п.133.1 ст. 133 Податкового Кодексу;

–  податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку І – ІУ групи (фізичної особи) та оподатковані як дохід ФОП – платника ЄП;

– податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім податку на додану вартість, що сплачується ФО та юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку, визначену п.п.293.3.1 п.293.3 ст.293 Податкового Кодексу, а також що сплачується платниками єдиного податку ІУ-ї групи;

– податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку І-ІІІ груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку ІУ-ї групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;

– рентної плати за спеціальне використання води платниками єдиного податку ІУ-ї групи.

ГУ ДПС у Київській області

 

Несвоєчасна сплата ЄСВ це порушення соціальних гарантій на пенсійне забезпечення , випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань
 ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що порядок нарахування та сплати ЄСВ визначено Законом України від 08.07.2010р. №2464-VI  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями  (далі – Закон №2464).

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим законом, обчислена контролюючим органом у випадках, передбачених цим законом – це недоїмка. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу ( ч.10 ст. 25 Закону №2464).

Податковий орган у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, надсилає в паперовій та/або електронній формі платникам єдиного внеску вимогу про сплату недоїмки з єдиного внеску.

Платник єдиного внеску зобов’язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

Звертаємо увагу платників податків Київщини, що розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ не передбачено. Заборгованість не підлягає списанню.

Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

Тому, юридичним особам та фізичним особам-підприємцям, членам фермерських господарств, особам, які провадять незалежну професійну діяльність слід своєчасно сплачувати єдиний внесок та запобігати накопиченню боргів, пам’ятати про негативні наслідки порушення вимог Закону №2464.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар