Поет-пророк, або феномен особистості Тараса Шевченка: у бібліотеці вшанували пам’ять славетного Кобзаря

У 2021-му році Україна відзначила вже 207-у річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Безперечно, це одна з найвидатніших постатей нашого народу. Духовне світло Шевченкового слова розсіяло морок імперського зневаження українського народу, його мови, історії, прав. Вражає величезна кількість іпостасей, яка поєднувалася в Шевченкові: поет, прозаїк, публіцист, художник, майстер офорту і графіки, ілюстратор, драматург, мандрівник, археолог, просвітянин, історик, політичний і громадський діяч. Українці з роками все наполегливіше починають усвідомлювати значення великого творця для себе, його творам надається нове звучання.

На пошану Тараса Шевченка, у середу, 10 березня 2021 року, в книгозбірні університету відбулася година спілкування «Інтелектуально-атмосферний простір. На каву з Шевченком», яка зібрала до читальної зали імені Сигізмунда ІІІ численних студентів, науковців, бібліотекарів, освітян. Захід був атмосферний, комфортний і цікавий водночас. Його емоційному й смисловому наповненню сприяли художня виставка Романа Мотузка під назвою «Шевченко: переяславські мотиви» та книжкова виставка «Вічне слово Кобзаря», створена бібліотекарями університету.

У виконанні студентів педагогічного факультету Лідії ГапончукДарини Горбач, під супровід бандури, та Данила Павленка, під супровід гітари, звучали пісні на слова Тараса Шевченка, а про музичну шевченкіану захоплююче розповів кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Анатолій Мартинюк.

У своєму виступі літературознавиця, членкиня Національної Спілки письменників України, старша наукова співробітниця НІЕЗ «Переяслав» Наталія Павлик розкрила проблему сприйняття образу Шевченка в соціокультурному просторі. Пані Наталія зазначила, що відвідувачі Музею «Заповіту» Т. Г. Шевченка – люди різного віку, політичних, релігійних, світоглядних переконань – сприймають Шевченка з особливою пошаною.

Про деякі аспекти дослідження проблеми переяславської шевченкіани йшлося у виступі наукових співробітників НІЕЗ «Переяслав» Сергія Вовкодава та Катерини Нагайко. Науковці є авторами презентованого аудиторії відеофільму «Стежками Тараса Шевченка», створеного у рамках науково-просвітницького проєкту «Старожитності Переяславщини». Презентована праця молодих науковців свідчить про результативність вивчення життя і творчості Тараса Шевченка, пов’язаних з Переяславщиною.

Надалі керівниця відділу культури і туризму міської ради Анна Скляренко акцентувала увагу присутніх на тому, що нині Шевченкова творчість актуальна і популярна, а молодь осягає художню енергію Шевченкового слова без нав’язаних раніше шаблонів і стереотипів.

Натомість докторка педагогічних наук, професорка кафедри української та зарубіжної літератури і методик навчання факультету української та іноземної філології Ганна Токмань у своєму виступі підкреслила, що письменницький спадок Тараса Шевченка багатогранний і глибокий: поезії, поеми, прозові і драматичні твори. У них – безмірний і могутній талант та сила духовного провідника українського народу. Промовиця зазначила, що у своїх творах безжальні, сатиричні стріли, емоційний осуд Шевченко спрямовував на імперську Росію, на політику великодержавницького царизму, який здійснює колонізацію інших народів. «Борітеся – поборете! / Вам Бог помагає! / За вас правда, за вас слава. / І воля святая!». Ці рядки з поеми «Кавказ» стали неофіційним гаслом Революції Гідності.

У своєму виступі старший викладач кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва Роман Мотузок розповів про власну рецепцію творів Тараса Шевченка, присутність шевченківської тематики у своїй творчості. Він відзначив професійну майстерність та особливу естетичну чутливість, втілену у картинах Шевченка.

Наостанок директорка бібліотеки Ольга Шкира розповіла учасникам зібрання про діяльність університетської книгозбірні у сегменті формування тематичних фондів і проведення бібліотечних шевченкознавчих заходів, а також провела бібліографічний огляд книжкової виставки «Вічне слово Кобзаря»,

Зазначимо, що модератором заходу став провідний фахівець соціально-гуманітарного відділу університету, незмінний ведучий самих знакових подій у житті альма-матер, ерудований та талановитий Олександр Молоткін, а по завершенні години спілкування для всіх охочих була проведена екскурсія книгозбірнею.

                                                                                                                                       Прес-центр бібліотеки

 

Додати коментар