Михайло Огерук: «У «сплячих» ФОПів загальної системи оподаткування та самозайнятих осіб залишилось лише два тижні, щоб подати заяву про списання боргу з єдиного внеску»

«Сплячі» ФОПи загальної системи оподаткування, а також самозайняті особи, які провадять незалежну  професійну діяльність, мають право на списання  суми недоїмки з єдиного соціального внеску», – нагадує платникам податків заступник начальника податкової служби області Михайло Огерук.   

Він зауважив, що списанню підлягають суми недоїмки, що виникла у період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. «Те саме стосується штрафів і пені включно до дати, коли платник подав заяву про списання. Важливий момент: списати заборгованість з єдиного внеску можна у разі, якщо платники не отримували дохід від своєї діяльності, що підлягає оподаткуванню  ПДФО».  

Що треба зробити:

– До 1 березня 2021 року подати заяву державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

– до податкової служби подати звітність за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. Такі документи подаються платником (особою) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше;

– самозайнятим особам: подати до податкової служби за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітність за період з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року. Такі документи подаються виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше.

Після того, як податкова отримає відповідні документи, фахівці служби протягом 15 робочих днів проведуть камеральну перевірку.  За результатами буде прийнято рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову.

Чому можуть відмовити:

Рішення про відмову може бути прийняте лише за умови, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 01 січня 2017 року до 01 грудня 2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464.

Якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті, контролюючий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, яка залишилася несплаченою.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням  www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Документи для переходу/або для  підтвердження статусу платника ІУ групи платників ЄП сільгоспвиробникам слід подати не пізніше 20 лютого

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року:

-загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), – контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);
 -звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);

 -розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
 -відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Сільськогосподарські товаровиробники-юридичні особи, які утворені протягом року шляхом злиття, приєднання або перетворення, подають протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем його утворення, до контролюючих органів за своїм місцезнаходженням та за місцем розташування земельних ділянок декларацію з податку за період від дати утворення до кінця поточного року для набуття статусу платника податку, а також усіх прав і обов’язків щодо погашення податкових зобов’язань або боргів, які передані йому як правонаступнику.

Склад доходу сільськогосподарського товаровиробника, отриманого від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, визначений п.п. 298.8.3 п. 298.8 ст. 298 ПКУ.

Платники єдиного податку ІУ групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим.

 Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням  www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Кампанія декларування: у Броварській ДПІ відбувся тренінг щодо користування електронним сервісами ДПС

Сьогодні, 9 лютого, фахівці Броварської ДПІ розповідали платникам податків про переваги користування електронними сервісами.

Під час тренінгу податківці продемонстрували, як отримати кваліфікований електронний  підпис режимі on-line через Privat24. Після цього у приватній частині Електронного кабінету  платника допомогли сформувати декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік та детально пояснили, як заповнити декларацію для отримання податкової знижки на навчання. 

Крім того, податківці розповіли про інші можливості для громадян роботи в Електронному  кабінеті: подання заяв до Державного реєстру фізичних осіб при зміні місця реєстрації громадянина України, прізвища,  довідки про джерела отриманих доходів, отримання інформації  про нарахування майнових податків, отримання РНОКПП для дитини, якій ще не виповнилося 14 років, тощо.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням  www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар