Учасники клубу “Dancelife” вдало виступили на міжнародному турнірі в Греції

Учасники клубу “Dancelife” взяли участь у відкритому міжнародному турнірі зі спортивних бальних танців «Athens Dance Sport Open Festival», який відбувся  29-31 березня в місті Афіни (Греція). Змагання зібрали представників 108 клубів із Греції, України, Італії, Росії, Молдови, Грузії, Бельгії, Польщі, Великої Британії, Туреччини, Мальти. Серед них були розіграні медалі у всіх вікових категоріях. Керівник “Dancelife” Олександр Яночок (26 років) розповів про успіхи своїх вихованців.

                                   Команда “Dancelife” на турнірі в Афінах

– Ми їздили командою із 18 осіб: два тренери (я і Тетяна Репа), 14 дітей і дві мами, – зазначив він. – Загалом українські спортсмени добре підтримали цей турнір.  Окрім нашої, були команди з Києва, Полтави, Одеси, Львова, Черкас і  Харкова. Ми принципово представлялися спортсменами із Переяслава-Хмельницького. Виступами своїх учнів я дуже  задоволений. Вони досягли мети, яку ставили перед турніром.

Високу майстерність продемонстрували і танцювальні пари, і сольні виконавці. Владислав Самойленко і Вікторія Овсієнко виконували європейську програму (стандарт), що включає віденський вальс, повільний фокстрот, танго, повільний вальс і квікстеп. Пара здобула дві бронзові нагороди  у категоріях “молодь” і “дорослі”. Владислав Ніколаєнко і Анастасія Онищенко виконували  латиноамериканську програму (самбу,  ча-ча-ча, румбу, пасадобль і джайв) одразу в чотирьох категоріях: “молодь”, “дорослі”, “до 16 років”, “до 19 років”. Вони потрапили у двадцятку кращих танцівників.

– Влад і Настя за один день виступили в усіх чотирьох категоріях. Змагання тривали з  9 ранку до третьої ночі. Під час однієї з перерв  Настя просто заснула на глядацькій трибуні, – показує фото, на якому дівчинка  спить, накрита українським прапором. – У Греції, та й взагалі в Європі, латиноамериканська програма в пріоритеті. Відповідно й конкуренція там значно вища. Тому результат цієї пари дуже високий, – зазначив тренер.

Три танці європейської програми (повільний вальс, танго і квікстеп) виконували на міжнародній арені Артем Ткаля і Поліна Ваврик. Вони здобули три перших, друге і третє місця в різних вікових категоріях. Пара Максим Коломієць і Вікторія Пивовар у цій же програмі завоювала два других і два третіх місця.

У сольних виступах тріумфувала Діана Власенко. Виконавши танці  європейської програми (вальс, танго і квікстеп) у категоріях “молодь” і “дорослі”, їй вдалося завоювати шість перших місць. Високий результат і в Марії-Вікторії Коваленко – чотири других і два третіх місця у шести категоріях європейської програми.

Трішки не вистачило до трійки призерів Карині Любченко і Марії Ковальській, які теж виступали в європейській програмі. Дівчата здобули 4-6 місця. Ольга Навіна увійшла до десятки  кращих у латиноамериканській програмі, виконавши ча-ча-ча, самбу і джайв.

8-річна Айлін Безхлібна, вихованка тренера Тетяни Репи, стала п’ятою в групі, де змагалися 70 учасників. Вона була наймолодшою представницею клубу “Dancelife” на турнірі.

Екскурсія до Акрополю

Команда з Переяслава прилетіла в Афіни за два дні до змагань, тож мала можливість відпочити і побачити місто.

– Місто дуже красиве, цікаве, – розповів Олександр Яночок. – Ми взяли екскурсію до Акрополя – найвідомішої пам’ятки Афін. Побачили залишки давньогрецьких храмів, амфітеатри. Архітектура стародавньої Греції вразила. Після чотиригодинної екскурсії ми  поїхали в центр міста, де поспостерігали за зміною почесної варти біля будівлі парламенту. Цікаво – ніби справжня вистава.

 Афіни запам’яталися тим, що скрізь вздовж доріг ростуть мандарини, апельсини, лимони. Плоди ніхто не збирає, вони лежать на землі. Ми набрали пакет апельсинів, але потім  викинули, бо вони були дуже кислими. Мабуть, це  декоративні сорти. У Афінах усі дні була комфортна погода, близько 16 градусів тепла. Але таке відчуття, ніби значно тепліше. 

– Де ви проживали?

– Ми знімали квартиру на 18 осіб. Житло нам допомогли знайти організатори турніру. Я спочатку сам забронював номери в готелі. Ціни наче нормальні, ще й зі сніданками. Організатори поцікавилася, де ми будемо жити.  Скинув їм локацію. Виявилося, що  це кримінальний район, де живуть переважно мігранти.

Взагалі Греція досить кримінальна країна. У однієї нашої дівчинки в метро витягнули гаманець. Добре, що команда велика, підтримали її фінансами. Після цього були обережнішими.

Вечеря у великій дружній родині

Як і в інших країнах, у Греції є охочі нажитися на туристах. Турнір відбувався за три кілометри від наших апартаментів. Нам було простіше добиратися на таксі. Учотирьох сіли в авто – заплатили по 1,5 євро з кожного. Одного разу  таксист  вирішив “розвести” дітей на гроші. Возив їх кругами. У кінці поїздки потребував 25 євро. Я відправив дітей, почав із ним сваритися, зрештою зійшлися на десяти євро.

– А де ви харчувалися?

– Я думав, що Греція дуже дорога в плані харчування. Мене знайомі налякали: бери багато грошей. Хоча в Афінах можна знайти їжу на будь-який бюджет – від вуличної до ресторанних шедеврів.  У перший день ми пішли в кафе, яке порадили організатори. За меню “все включено”, куди входили напої, морепродукти і салати, заплатили по 13 євро.  

У нашій квартирі була кухня і весь необхідний посуд. Тож сніданки ми готували самі: взяли з дому каші. Одного дня скинулися по 5 євро і накупили продуктів у супермаркеті. Приготували з них і вечерю, і сніданок на всю нашу велику родину. Продукти такі ж, як і в нас. Ціни теж приблизно однакові. Овочі й фрукти навіть дешевші. Деякі діти, які брали із собою 200 євро, примудрилися 130 привезти додому. Були й інші, у яких залишилося два євро,  – сміється. – Я дітей не контролював щодо фінансів. Для цього в них є батьки. Лише слідкував, щоб усі були ситими.

– Існують певні вимоги до зачісок і макіяжу бальників. Хто готував танцівників до виступів?

– Ніхто відкрито не каже про вимоги до зачісок чи макіяжу. Але на практиці, чим ефектніший вигляд у спортсмена, тим вище його оцінюють. У нас не було проблем із цим. Тренер Тетяна Репа – майстер зачісок і макіяжу саме для танцюристів. Діти зверталися до неї. Також допомагала мама однієї дівчинки.

– А як ви справлялися з такою великою групою дітей?

– Ми дружно жили, не сварилися. Це вже наш третій закордонний турнір. Під час перших поїздок у Білорусь і Польщу діти були менші, ми трохи воювали. Зараз вони дорослі, з ними  ніяких проблем. У нас були довірливі стосунки, і вони  робили все, щоб не втратити мою довіру. Я не озирався на кожному кроці: скільки їх там? Можна сказати, що в ті дні, коли не було турніру, я відпочивав.

Наразі Олександр Яночок тренує групи клубу “Dancelife” у Переяславі та селах Велика Каратуль і Гайшин.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Фото надані Олександром Яночком

Додати коментар