Активісти планують реконструкцію і другої половини кінотеатру, а поки що вийшли на суботник

 Нещодавно у “Віснику” від 12 квітня ми інформували про намір благодійного фонду “Пліч-о-пліч разом” Переяслава-Хмельницького (Київська область), до якого входять як колишні атовці, так й інші молоді переяславці, реконструювати й другу частину колишнього міського кінотеатру, що по вул. Гімназійна, 18. З цього приводу 4 квітня вони подали до міської ради заяву про надання їм в оренду цієї частини приміщення, яка поки що знаходиться в занедбаному аварійному стані. Зробили це завчасно, за два місяці до травневої сесії міськради, на якій мають розглянути клопотання активістів.

Детальніше про їх наміри нещодавно попросив поділитися Володимира Луценка (37 років) та Володимира Борисова (39 років), які є серед засновників фонду. Розповіли, що реконструкція всього приміщення була у планах з самого початку, і якби їм не перешкоджали, а більше сприяли, то вже давно б зробили це.

Раніше наша газета розповідала, що у листопаді 2016 року їм передали половину приміщення. За час, що минув, за допомогою спонсорів вони

.

провели її реконструкцію. Зробили тут чудовий, сучасний спортзал з роздягальнями, душовими, автономним опаленням та всім необхідним оснащенням. Аварійна ж частина в цей період лише продовжувала занепадати, що створює певну небезпеку для всієї будівлі. Скажемо, під час реконструкції “своєї” частини зробили і ремонт старої покрівлі над нею. Та виявилося, коли йшов дощ чи танув сніг, вода через іншу частину покрівлі затікала і до них. Вони її, звичайно ж, латали. Та це тимчасові заходи, бо вся покрівля потребує капітального ремонту. Зазначили, коли приміщення передадуть їм в оренду, обов’язково зроблять його.

А найважливішою причиною того, що настав час ремонтувати й іншу половину приміщення стало те, що у теперішньому спортзалі місця займатися спортом чи то самостійно, чи під керівництвом фахових тренерів для всіх бажаючих вже не вистачає.

– Спортзал у нас зайнятий постійно і в будні, і у вихідні, – розповіли. – Поступово охочих потренуватися ставало все більше. Зараз приходе вже понад дві сотні. В основному діти різного віку, але є й дорослі. Оскільки охочих не меншає, а місце обмежене, то, на жаль, доводиться відмовляти. Хоча з самого початку цей проект задумувався не для того, щоб щось заробляти, а для розвитку спорту у місті. По-друге, коли проводили чи то міські, чи міжміські змагання, побачили, що хоч спортзал у нас і просторий, та от місця для батьків, які приходили подивитися як виступають їхні діти, інших уболівальників обмаль.

Друга половина приміщення дещо більша від уже реконструйованої, десь 300 квадратних метрів. Коли і її відремонтуємо, сподіваємося, там умови для проведення змагань, уболівальників будуть значно комфортніші. Вже замовили і професійний ринг, який там можна буде установити. Ну, і, звичайно ж, тоді значно більше переяславців зможуть тут займатися спортом. Щодо його видів, то залишатимуться ті, що є зараз, – джиу-джитсу, кікбоксинг, бокс. А з часом, можливо, додадуться й інші.

.

Реконструкція другої половини – справа не проста і може зайняти не один рік. Тож засновники фонду планують рухатися в цьому поетапно. Крім облаштування нового спортивного залу, у планах також спорудження додаткових роздягалень, душових, системи опалення, заміна вікон і таке інше. А поки це лише віддалена перспектива, 14 квітня і вони, і вихованці спортклубу “Преслав”, який було засновано тут півтори роки тому, і немало інших жителів міста організувалися та вийшли на суботник по благоустрою прилеглої території. В першу чергу зосередилися на впорядкуванні подвір’я колишнього кінотеатру. Захаращеність його була катастрофічна. Деякі старі споруди, що були тут, дано завалилися, то довелося вивозити немало різного будівельного сміття та іншого непотребу. Для цього залучали навіть важку техніку. З часом, коли подвір’я буде впорядковано вже повністю, його перетворять у літній відкритий спортмайданчик з різними тренажерами, можливістю займатися ігровими видами спорту. Щоправда, нагода зробити це може з’явитися не так швидко. Адже, якщо розпочнеться реконструкція нині аварійної половини приміщення, для виконання тих чи інших робіт потрібен буде під’їзд, а він лише через це подвір’я.

Крім прибирання, вивезення сміття, в ході суботника, який тривав майже увесь день, його учасники по периметру подвір’я висадили декоративні кущі, які, коли розростуться, стануть живою огорожею. А оскільки фонд опікується і сусіднім сквериком, де у минулому березні було урочисто відкрито пам’ятник атовцям Переяславщини, які загинули на Сході, декоративні кущики висадили і навколо цього пам’ятника. Тут вони не будуть огорожею, а лише красивою зеленою прикрасою. Також розпочали підключення паркових ліхтарів до електромережі. Перед відкриттям пам’ятника їх встановили вздовж доріжки,

.

що веде до нього від вул. Б. Хмельницького. Та підключити тоді не встигли. Тож лінію до колишнього кінотеатру проклали зараз.

У ході суботника три гарних ліхтарі було встановлено і вздовж тротуару, що з фасадної сторони нового спортзалу. Сам же тротуар фондом було відремонтовано, викладено фем-плитками ще минулого літа.

– Щодо реконструкції аварійної половини колишнього кінотеатру, – наголосили Луценко та Борисов, – то приступити до роботи зможемо одразу ж, як отримаємо дозвіл. І, хоч і кажемо, що вона може затягнутися на кілька років, та, знаючи потенціал нашої команди, не виключаємо, що зможемо впоратися і за рік.

Інф. “Вісника Переяславщини”

Додати коментар