На Всеукраїнському круглому столі: «Затоплені села Переяславщини: краєзнавчі розвідки» відбулася презентація книги «Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах» (Фоторепортаж)

На початку жовтня побачила світ книга про одне із затоплених сіл Переяславщини – Андруші: «Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах». 6 грудня, на Всеукраїнському круглому столі: «Затоплені села Переяславщини: краєзнавчі розвідки», який пройшов у місцевому університеті відбулась презентація цієї книги.

Про ідею написання розповів голова громадської організації «Старий Дніпро» Віталій Іващенко. Він зазначив, що «Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах» є логічним продовженням історико-етнографічного нарису «Село Андруші», який в 2016 році був також виданий за сприяння ГО «Старий Дніпро» по запискам зроблених у 150-х роках українським письменником, літературознавцем та етнологом Дмитром Косариком:

– Ми вирішили доповнити записки письменника зібравши спогади жителів села про колективізацію, голодомор, Другу світову війну та післявоєнний період, як виселяли людей із домівок готуючи село до затоплення при будівництві Канівської ГЕС. Назву книги «Затоплений рай» взяли із листа Тараса Шевченка до Андрія Козачковського в якому Кобзар написав «…Мені тепер здається, що й раю кращого на тім світі не буде, як ті Андруші…»

– Шкода, що ідея написання цієї книги прийшла так пізно. Більшість жителів Андрушів уже пішли із життя, і уже не зможуть поділитись своїми спогадами. – почав свій виступ упорядник автор-упорядник Микола Михняк – Збираючи усні спогади та фото з родинних архівів про затоплені Андруші, хотілось змалювати не лише хронологію тих чи інших подій, а і на психологічному аспекті при випробуваннях, які випали на долю жителів цього

села. – Микола Кононович подякував рецензентам кандидатам історичних наук Тарасу Нагайку та Ігорю Гайдаєнку, науковим редакторам доктору педагогічних наук, професору Ірині Доброскок та кандидату історичних наук, професору Олександру Колибенку за зауваження під час роботи над текстом книги, а також керівнику видавництва «Український пріоритет» поету-прозаїку Володимиру Шовкошитному. Він також повідомив, що вже майже готова до видання книга про затоплене село Підсінне.

Професор, доктор історичних наук, Валентина Борисенко, яка приїхала із столиці на засідання круглого столу була приємно вражена роботою, яку провели автор, рецензенти та наукові редактори при виданні книги «Затоплений рай: Андруші у спогадах та документах»:

– Ви унікальні люди, ви зробили те, що мали б робити академічні установи.

Надзвичайно цінно, що в книзі надруковано людські історії так, як розповідали жителі.

Книга вийшла за фінансової підтримки: ВКФ «Укрпромпостач-95»,ТОВ «Югенергопромтранс», ТОВ «Агрошяхбуд», благодійного фонду імені Марії Буряк, добродіїв Катерини Бузницької, Раїси Голованової, Надії Коваль, Валерія Малявчика, Ірини Прісич, Сергія Степаненка, Віктора Сулими.

Учасники круглого столу заслухали повідомлення краєзнавця Миколи Чиркова про збір матеріалів та підготовку до друку книг про затоплене село В’юнище, та наукового працівника НІЕЗ «Переяслав» Наталії Ревеги, яка збирає інформацію про затоплене село Комарівка. Присутні також виразили сподівання, що приклад переяславських краєзнавців підштовхне до написання подібних книг і в інших районах та областях України. Адже під водами рукотворних морів Дніпровського каскаду ГЕС в Україні затоплено близько 440 сіл та хуторів, і переселено майже 300 тисяч жителів.

Інф. “Вісник Переяславщини”

????????????????????????????????????

 

 

 

Додати коментар