В міській раді відбувся “круглий стіл” присвячений проблемам безпритульних тварин у Переяславі-Хмельницькому

Сьогодні, 26 квітня, в сесійній залі міської ради відбувся круглий стіл присвячений проблемам безпритульних тварин у Переяславі. На нього запрошені директори шкіл, дитячих садочків, депутати міської ради, лікарі, громадяни міста, керівники структурних підрозділів міської ради. Відкриваючи засідання міський головаТарас Костін зазначив, що сьогоднішнє зібрання має розібратися, та виробити конструктивні пропозиції для втілення в життя програми, яка вирішує чи не найбільшу проблему в місті – бродячих тварин:

– На громадських слуханнях жителі міста не одноразово піднімали питання про бродячих собак у Переяславі. Та небезпеку на яку наражаються жителі. Тож і був укладений договір із харківським притулком для тварин. Його спеціалісти приїхали до нашого міста, відловили та відвезли до притулку 35 бродячих собак. Містом стали поширюватись чутки, що міська влада діє незаконно, і негуманно.

Міський голова зауважив, що влада діяла у відповідності до Закону України “Про захист тварин від жорстокого поводження”.

Чимало зауважень на круглому столі до міського голови виказали жителі міста, що не було повідомлено про час та місце відлову бродячих тварин. Та як виявилось, що згідно закону влада й не повинна була повідомляти. Що немає ніяких повідомлень де можна зробити стерилізацію, та чіпувати тварину, аби її не забрали до притулку. Що тварин відловлювали жорстокими методами та били камінням. Проте, як виявилось люди на власні очі цього не бачили, а лише робили припущення.

Начальник управління Держпродспоживслужби в місті та районі Олексій Роман вніс пропозицію створити комісію, яка б обстежила підприємства, які використовують собак для охорони, зокрема, це кооперативні гаражі, ринки та таке інше. Попередити керівників, що собакам потрібно зробити не лише вакцинацію від сказу, а й стерилізацію тварин. Він зауважив, що минулого року в районі було зареєстровано два випадки
сказу бродячих тварин. Депутат міської ради Олена Розовик зачитала лист, який вона отримала Інтернетом від захисників тварин із Харкова, у якому зазначалось численні порушення Харківському притулку для тварин. Проте там не було жодної згадки чи були відкриті якісь кримінальні впровадження місцевою поліцією, що до порушень законодавства, і, чи були накладені якісь стягнення на керівництво центру.

Депутат міської ради Жанна Федорук виказала кілька слушних зауважень, що до організації роботи по зменшенню бродячих тварин у місті. Зокрема, вона внесла пропозицію, аби тварин, яких відловили для відправки в притулок, спочатку на 7 – 10 днів поміщали до тимчасового притулку в Переяславі. Аби власники собак, могли впізнати своїх улюбленців та забрати додому.

Завідувачка поліклінікою Лідія Стефанська повідомила, що раніше від укусів бродячих тварин до лікарні зверталось 10-12 громадян на рік. Минулого року таких випадків було 126, а за три місяці цього року вже 36 звернень. Лікарку дивували подвійні стандарти захисників тварин. Корову, чи кроля, яких забивають на м’ясо захисникам не шкода, проте дуже опікуються бродячими собаками від яких страждають жителі міста. Всі директори шкіл та керівники дошкільних навчальних закладів підтримали ініціативу міської влади про передачу бродячих тварин до харківського притулку.

Юрист міської ради Євген Нестеренко ознайомив учасників круглого столу з європейською конвенцією про захист домашніх тварин:

– Стаття 4 цієї конвенції зазначає, що людина, яка втримує домашніх тварин відповідає за їхню поведінку. За безпритульних тварин відповідає орган місцевого самоврядування. І міська влада нічим не порушує законодавство, вивозячи цих тварин до притулку.

На завершення засідання круглого столу міський голова доручив відповідним службам проінформувати населення, що до поводження з безпритульними та домашніми тваринами. Всім підприємствам, які мають сторожових собак розіслати попередження про стерилізацію. Якщо вони вподовж кількох тижнів цього не зроблять, то на них будуть накладатись штрафи. Створити в місті громадську організацію по захисту тварин. І від слів ми маємо перейти до справ. Також було запропоновано при громадській організації створити фонд, який би фінансував утримання бродячих тварин у тимчасовому притулку. Перший внесок у сумі 250 гривень зробила депутат міської ради Олена Розовик. Міський голова запросив усіх  4 травня о 14 годині прийти до сесійної зали міської ради  для продовження роботи круглого столу.

Міськрайонна газета «Вісник Переяславщини»

Рішення міської ради Про затвердження правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в місті Переяславі-Хмельницькому Київської області

 

 

 

Додати коментар