В Переяслав-Хмельницькому клубі «Пам’ять серця» відбулася зустріч з нагоди Дня пам’яті і примирення та з нагоди Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

7 травня в клубі «Пам’ять серця» відбулася зустріч з нагоди Дня пам’яті і примирення та з нагоди Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Поважні і сивочолі, сповненні бажанням жити і передавати свій досвід молоді, в’язні концтаборів, остарбайтери, народжені в неволі та діти війни збиралися в Будинку освіти ще заздалегідь до початку свята. Вони прийшли з весняними квітами, які після завершення заходу разом з молоддю поклали до Братської могили воїнів-визволителів. Це був їхній день святкової зустрічі, день спогадів та незгасаючої пам’яті.

У центрі зали, у якій відбувалася зустріч, організатори заходу виставили  великий стенд, на якому розмістили світлини жертв нацизму. Із тих світлин на нас дивилися люди різні за віком, але усі зі щирими посмішками та ясним поглядом. І було таке відчуття, що вони звертались до нас, наказуючи: «Бережіть мир!»

Привітати поважних людей зі святом прийшов міський голова Тарас Костін, заступник міського голови Валентина Губенко, генеральний директор центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова, начальник відділу культури райдержадміністрації Анна  Скляренко.

Дуже тепло сприймали учасники свята їхні вітання та побажання жити ще довго на прекрасній переяславській землі, ділячись з молодим поколінням своїм пережитим.

На зустріч прийшли жертви нацизму не тільки з міста, але і з Гайшина, Світанку, Цибель, Стовп’яг, Гречаників, Студеників, Дівичок. Їх кожного представила ведуча свята Анелія Ковальська. Особливо багато оплесків прозвало на адресу тим, кому уже за 90 літ: Софії Голянд, Якова Ломаки, Івана Сиси. Вони виглядали дуже врочисто у свої немолоді літа.  Здавалося, що усі присутні  не могли наговоритися, кожен хотів розповісти свою історію, історію своїх рідних.

Свої музичні вітання дарували жертвам нацизму бандурист Павло Рекун, учень 9 класу ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Віталій Сандига, учасники хореографічного гуртка «Лілея»  ліцею-інтернату «Патріот»  під керівництвом  Олени Богуш. Зустрічав  і вітав на святі членів клубу «Пам’ять серця» також  і німецький волонтер Карл Лойшнер з Берліну.

Спонсорська допомога учасникам свята надійшла від директора Укрпромпостачу Сергія Доброскока, людини, яка постійно підтримує різноманітні проекти.

На зустріч у клубі «Пам’ять серця» завітав того передсвяткового дня також журналіст «Німецької хвилі» Олег Климчук. Він і після закінченні свята ще довго спілкувався з учасниками клубу, записував  їхні спогади.

Зустріч  з нагоди Дня пам’яті і примирення та з нагоди Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулася  в рамках реалізації  проекту  Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля  200 жертв націонал-соціалізму  у Здолбунові та Переяславі-Хмельницькому», який реалізується у місті Переяслав-Хмельницький. Проект фінансується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

 

Додати коментар