Робоча поїздка міського голови в Польщу

Переяслав продовжує займатися розширенням свого міжнародного співробітництва, як міському голові, досить цікавими є досвід і досягнення інших міст Європи.
Нещодавно я побував з робочим візитом у місті Ченстохова (Республіка Польща). Поїздку було організовано для представників Київського регіонального відділення Асоціації міст України Союзом ґмін і повітів Сілезького воєводства.
Його метою було ознайомлення з діяльністю комунальних підприємств управління житлового господарства Ченстохова, обмін досвідом у сфері місцевого самоврядування, розширення можливостей для участі у міжнародних конкурсах та грантах.
Власне, моя робоча поїздка проходила в терміни з 17 по 20 квітня і вона була насичена діловими зустрічами. Зокрема зустрівся з міським головою (згідно адміністративного поділу в Польщі президент міста) міста Ченстохова Кшиштофом Матиящиком та його заступниками – Мирославом Собораком, Ярославом Маршалом, Ришардом Стефаняком, Артуром Гавронським. Чудова команда, яка працює на користь Ченстохова, дала зрозуміти, що завжди готова до подальшої співпраці.
Польські колеги ділились досвідом щодо напрацювань та досягнень у питаннях збору та переробки комунальних відходів, форматом взаємовідносин надавачів та споживачів житлово-комунальних послуг. Окрему увагу було приділено питанню вирішення проблем боржників податків та боржників місцевих зборів, механізмам отримання грантових проектів з державних та європейських фондів.
У Польщі протягом 20 останніх років спостерігається значний прогрес. І в цьому переконався неодноразово, перебуваючи у Ченстохові. Під час робочої поїздки мав змогу на власні очі побачити та ознайомитися із досягненнями місцевої влади щодо розвитку соціально-економічного та інфраструктурного потенціалу міста.
Зокрема, значними темпами розвиваються галузі благоустрою, підвищується якість доріг, у відмінному стані велодоріжки, доглянуті парки і  сквери, розгалужена мережа центрів відпочинку та розваг.
Через сусідство з нами й ментальну подібність, Республіку Польща ставлять як приклад для України у сфері проведення адміністративно-територіальних змін. Під час поїздки та ділових зустрічей я здобув розуміння того, як працюють європейські колеги. Для мене це цінний досвід, найкраще з нього ми можемо застосувати у своєму рідному місті. Вважаю, що потрібно рухатись у цьому напрямку і переймати найкращий досвід розвинутих міст Європи.

Довідка: Ченстохо́ва (пол. Częstochowa) — місто на правах повіту (міський повіт), адміністративний центр ченстоховського повіту в Сілезькому воєводстві, в південній частині Польщі. Кількість населення: 242 300 (2008[1].
 У Польщі триступеневий адміністративно-територіальний поділ, що опирається на воєводства, повіти і ґміни. На чолі держави стоїть Президент, воєводства – воєвода, повіту – староста, а ґміни – вуйт, бурмістр чи президент міста.
Адміністрація (публічна) поділяється на владну адміністрацію та адміністрацію самоуправління. Державна адміністрація (публічна) – це органи адміністрації разом з управлінням, які її обслуговують. Владна адміністрація – це система адміністративних органів, якими керує Рада Міністрів. Адміністрація самоуправління (муніципальна) – адміністрація на місцевому та регіональному рівні.
В місті Ченстохова є безліч святих місць, в тому числі монастир паулінів на Ясній Горі, в якому зберігається найдавніша Ченстоховська ікона Божої матері. Тому місто є центром паломництва віруючих Польщі та інших країн світу.

http://www.czestochowa.pl/page/7,aktualnosci.html?id=10697

Додати коментар