Церемонія закладання «каменів спотикання» у Переяслав-Хмельницькому

20 червня 2017 року у Переяслав-Хмельницькому відбудеться встановлення «Каменів спотикання» в пам’ять про розстріляних у жовтні 1941 р. близько тисячі місцевих євреїв. У меморіальному заході візьмуть участь делегація від посольства Республіки Німеччина в Україні на чолі з аташе з питань культури Даніелем Ліснером, міський голова міста Переяслава-Хмельницького Костін Тарас Вікторович, керівник центру політичної освіти землі Саксонія-Ангальт Майк Райхель, делегація німецької молоді на чолі з керівником історичної майстерні м. Мерзебург Петером Ветцелем, представники Переяслав-Хмельницького відділення Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність», представники Товариства Єврейської культури,  колишні остарбайтери, народжені в неволі, волонтери – учнівська та студентська молодь, історики.

Камені спотикання (нім. Stolpersteine) — проект німецького митця Гунтера Демніга, мета якого нагадувати людям про долі жертв нацизму, про тих, які були вбиті, заслані чи були змушені покінчити життя самогубством. Безпосередньо самі «Камені спотикання» — це кубічні бетонні камені (сторона — 10 см), з латунною пластиною із надписом. Вони вбудовані у дороги та тротуари перед будинками, де колись жили жертви нацизму. На латунній пластині викарбувано ім’я, рік народження, рік народження та смерті. Камені повинні зберігати пам’ять про жертв нацизму, змушуючи зупинитися, схилитися й прочитати написане.

Значна частина каменів встановлена на згадку про жертв Голокосту, а також про циган, свідків Єгови, гомосексуалістів, учасників антинацистського Руху опору тощо. З 1994 року в Європі вже встановлено понад 70 000 таких каменів. В Україні «каменів спотикання» лише 6, які у 2009 році були встановлені у Переяславі-Хмельницькому. 20 липня 2017 року у місті буде закладено ще три камені біля будівлі колишньої синагоги (нині фабрика Художніх виробів, вул. Сковороди, 73).

До цих меморіальних заходів була впорядкована братська могила на місці розстрілу нацистами євреїв міста Переяслава-Хмельницького у 1941-43 роках («Переяславський Бабин Яр»). Бетонну бруківку для впорядкування цього пам’ятного місця безкоштовно виділила керівник ТОВ «Бетон  Центр» Ірина Гончаренко. Кошти на будівельні роботи по укладанню гранітної плитки, виготовлення пам’ятної гранітної дошки виділяють німецькі  партнери. «Камені спотикання» виготовили за кошти Історичної майстерні Мерзербург. В упорядкуванні «Переяславського Бабиного Яру» велику допомогу надала Міська рада Переяслава та відповідні служби міста, також брали участь українські та німецькі студенти та школярі, волонтери міжнародного табору «Акції спокути – служби справі миру», члени клубу «Пам’ять серця».

Програма заходів передбачає:

10.00 – траурний мітинг біля могили (понад 1000 євреїв Переяслава та навколишніх сіл) «Переяславський Бабин яр». (Заальтицьке кладовище

(район автовокзалу)

10.40 – Екскурсія до «Каменів спотикання», встановлених у 2009 році, символічна посадка кущів у Саду пам’яті (Переяслав-Хмельницька ЗОШ №1 вул. Гімназійна,4)

11.30 – траурний мітинг та укладання трьох «каменів спотикання» в пам’ять про євреїв Переяслава, невинно убієнних в роки війни (приміщення дочірнього підприємства “Фабрика художніх виробів ім. Богдана Хмельницького”,

 колишньої Сінагоги, вул. Сковороди, 73

Телефони для довідок: Ковальська Анелія Віталіївна: (063)5297819

Даниленко Любов Іванівна: (096)3396401

Додати коментар