64-річний Микола Стаценко взяв на змагання у Кропивницький власний велосипед. Повернувся із медаллю

22-24 серпня у Кропивницькому відбувся чемпіонат України зі спортивного туризму серед ветеранів. У ньому взяв участь 64-річний переяславець Микола Стаценко. На велоетапі посів третє місце, здобув бронзову медаль, змагався на власному велосипеді. Про це розповів журналістові Переяслав.City.

– Це вже треті такі змагання для мене, минулого року відбувалися у Вижниці Чернівецької області, а позаминулого – у Сколе на Львівщині, – зазначив Микола Стаценко. – Тоді я був на орендованих велосипедах і результати були гіршими. А цей свій купив півтора року тому за 5800 гривень, він спортивний, харківського виробництва. Завантажив велосипед у свою машину, приїхав до Києва, там спортсменів Києва та області чекав замовлений автобус, туди й вкинув.

Велосипедна дистанція, на якій виступав Стаценко, складала всього 350 метрів, однак була наповнена різноманітними перешкодами. Організатори щороку придумують нові, щоб учасники не могли підготуватися до конкретних вправ, тож змагання від цього стають лише цікавішими. Зокрема, цього разу слід було під час руху переміщувати кільце на стійки обабіч шляху (то ліворуч, то праворуч), їхати між фішками, різко (на 120 градусів) розвертатися на трасі тощо. А на фініші слід було визначити азимут.

Віталій Усик

– Мені дали компас, сказали: який азимут такого-то дерева? Я покрутив його, щось наче визначив, відповів їм. Вони мені: «Добре», не сказали, чи правильно. Але тоді вже у результатах я побачив, що штраф мені дали за цей етап – помилився. Подолав дистанцію за 3 хвилини 8 секунд. Але тут ще велику роль грає віковий коефіцієнт. Наприклад, два учасники, яким було по 83 роки, взяли перші місця на своїх етапах у водному туризмі, – розповів спортсмен-ветеран.

 

У цьому чемпіонаті також є категорії «пішохідний туризм» та «водний туризм», у них Микола Стаценко не змагався. Зазначив, що були спортсмени з Києва, деяких міст Київської області, Кропивницького, проте не дуже багато, особливо порівняно з минулими роками. Очевидно, позначився карантинний період. Після змагань для спортсменів влаштували екскурсію Кропивницьким. А ці три дні жили вони в наметовому містечку.

Додати коментар