Розповідь про сім’ю переяславських лікарів Сандлерів

#Шолом, Переяслав!# Продовжую свою розповідь про сім’ю лікарів Сандлерів.
Сандлер Самуїл Хаїмович народився 10 травня 1901 року. Проживав по вулиці Горького (нині вул. Магдебурзького права). Мав восьмеро дітей. Дружина була домогосподаркою. Закінчив медичний інститут у м. Київ. Був лікарем широкого профілю, але дуже любив хірургію.
У 1941 році, коли місто перебувало у окупації, допомагав місцевим партизанам.
У хуторі Майське, яке знаходилося за містом,функціонувала школа, в якій навчали азам підпільної роботи. Її відвідував і Самуїл Хаїмович.
Часто його можна було побачити на вулицях міста, із чорною валізою в руках, крокуючим на виклик до хворого. Із цією валізою він ходив у Германський ліс до партизанів загону ім. Щорса (про цей загін є чимало матеріалу у приватному архіві Цілі Гехтман. У ньому було багато євреїв).
Самуїл Хаїмович віртуозно володів способами первтілювання. Він дуже легко міг пройти через німецькі блокпости,не привертаючи до себе уваги. Оперував, лікував партизанів місцевого загону. Також разом із лікарем Волковим видавав фіктивні довідки молоді міста, щоб їх не забрали у Німеччину. Працюючи лікарем,йому вдавалося багато чого передавати місцевим підпільникам, так як він відвідував гебітс-комісара міста, якому лікував його собаку – королівського дога. Цього собаку ще довго пам’ ятали жителі міста. Після звільнення Переяслава, її господар покинув, і місцеві жителі підгодовували дога.
У 1945 році Сандлер виїхав з міста у Київ. Далі його доля не прослідковується” – із допису у мережі Фейсбук жительки міста Ірини Кучеренко.

Додати коментар