Затверджено нові форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 01 червня 2020 року  набуває чинності наказ Міністерство юстиції від 19.05.2020 №1716/5 “Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань” (далі – наказ №1716/5).

Документ прийнято для реалізації законів № 132-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні”№ 361-IX “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.

Наказом №1716/5 затверджені форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, а саме:

1) Заява щодо державної реєстрації фізичної особи – підприємця (форма 1);

2) Заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади) (форма 2);

3) Заява щодо державної реєстрації юридичної особи – органу влади (форма 3);

4) Заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування (форма 4);

5) Заява щодо державної реєстрації відокремленого підрозділу юридичної особи (форма 5);

6) Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (форма 6);

7) Заява щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи (форма 7);

8) Заява щодо державної реєстрації символіки громадського формування (форма 8);

9) Заява щодо державної реєстрації всеукраїнського статусу громадського об’єднання (форма 9).

Усі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

До Зведеного бюджету підприємства Київщини сплатили 62 млн грн екологічного податку

З початку поточного року підприємства Київщини перерахували 62 млн грн екологічного податку. Найбільші суми надійшли від суб’єктів господарювання, як ведуть свій бізнес на території Обухівського управління – 46,6 млн грн, Білоцерківського та Бориспільського –  4,7 та 4,1 млн грн відповідно.   

Нагадуємо, що суми екологічного податку, який справляється за розміщення відходів, обчислюються платниками самостійно щокварталу, виходячи з фактичних обсягів розміщення відходів, ставок податку та коригуючих коефіцієнтів. Тобто, податок розраховується на підставі фактичних обсягів розміщення відходів протягом звітного кварталу.

Наявність або відсутність затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів у платника екологічного податку не впливає на обчислення сум екологічного податку, що справляється за розміщення відходів. Розмір екологічного податку при обчисленні сум податку, у разі перевищення платником податку, затверджених лімітів на утворення та розміщення відходів або у разі їх відсутності, не збільшується.

Усі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook 

https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Київщина: сплата ресурсних платежів забезпечила надходження на суму 79,4 млн грн

У січні-квітні 2020 року від платників податків Київської області до бюджету надійшло 79,4 млн грн ресурсних платежів, що на 1,8 млн грн більше за показник відповідного періоду минулого року.

Найбільші суми забезпечили підприємства-користувачі, чия діяльність зосереджена на територіях Вишгородського управління – 16,7млн грн, Броварського – 4,9 млн грн та Ірпінського – 13,6 млн грн.

У розрізі ресурсних платежів за спеціальне використання лісових ресурсів сплачено майже 35 млн грн. Надходження по рентній платі за спеціальне використання води склали 26,2 млн грн, що на 17% або 3,8 млн грн більше, аніж було забезпечено в аналогічному періоді 2019 року. За користуванні надрами до бюджету суб’єкти господарювання спрямували 17,6 млн грн, збільшивши показник на 12%, що дорівнює 1,9 млн грн додаткових коштів.

Рентна плата за користування радіочастотами ресурсом України за  січень – квітень 2020 року склала 0,6 млн грн із темпом приросту у 82% або 0,3 млн грн додаткових для бюджету коштів. 

Нагадаємо, загалом базовим податковим (звітним) періодом для рентної плати встановлено календарний квартал. Втім, для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за видобування нафти, конденсату, природного газу, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України та рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України, –  календарний місяць.

ГУ ДПС у Київській області

 

Застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО відтерміновано

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що у зв’язку з впровадженням карантину, спрямованого на запобігання виникненню та поширенню  на території України коронавірусної хвороби, Законом України від 17.03.2020 №533-ІХ відтерміновано застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних РРО для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку другої – четвертої групи:

– впровадження застосування програмних РРО  з 19 квітня 2020 року  перенесено на 01 серпня 2020;

– обов’язкове застосування РРО та/або програмних РРО для ФОП – єдинників  для окремих видів діяльності  перенесено з 01 жовтня  2020 року на 01 січня 2021 року;

– для всіх платників єдиного податку другої – четвертої групи  перенесено запровадження обов’язкового використання РРО та/або програмних РРО  з 01 січня 2021 року на 01 квітня 2021 року.

Для ФОП – платників єдиного податку другої – четвертої групи до 01 січня 2021 року відтерміновано застосування санкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (10% за перше порушення та 50% за друге та наступні). Тобто, до 01 січня 2021 року штраф за порушення законодавства в сфері застосування РРО  залишається 1,0 грн.

Довідково: Програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та у якому фіскальні функції реалізовано через фіскальний сервер ДПС і який призначений для реєстрації розрахункових операцій.

ГУ ДПС у Київській області

 

Витрати ФОП на загальній системі оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що у фізичної особи – підприємця (далі – ФОП), який перебуває на загальній системі оподаткування, об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.

Пункт 177.4 ст. 177 Податкового Кодексу визначає перелік витрат,  пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, до яких входять:

– витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат (п.п. 177.4.1 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

– витрати на оплату праці працівників, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають основну і додаткову заробітну плату та інші види заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, премії, заохочення, відшкодування вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами розд. IV ПКУ) (абзац 1 п.п. 177.4.2 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

– обов’язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників у випадках, передбачених законодавством (абзац 2 п.п. 177.4.2 п. 177.4 ст. 177 ПКУ);

– суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такої фізичної особи – підприємця (крім ПДВ для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, ПДФО з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості); суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності ФОП, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов’язаних з господарською діяльністю ФОП (п.п.177.4.3 п.177.4 ст.177 ПКУ);

– інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в п.п.177.4.1 – 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 ПКУ, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв’язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (п.п. 177.4.4 п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат (п.п. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПКУ).

ГУ ДПС у Київській області

 

Змінено порядок оподаткування доходів від продажу або обміну рухомого майна (транспортних засобів)

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (далі – Закон №№466-ІХ)  внесено зміни, зокрема, до ст.173 Податкового Кодексу, яка регулює порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна.

Так, у  пункті 173.2 у абзаці другому слова “двох та більше об’єктів” замінено словами “другого об’єкта”, а пункт 173.2 ст.173 доповнено абзацом, який встановлює, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Податкового Кодексу.

Отже, дохід, отриманий платником податку від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна   оподатковується  за ставкою 5%, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року,  оподатковується  за ставкою 18% .

Ця норма набула чинності з 23 травня 2020 року.

Закон №466-ІХ опубліковано в офіційному виданні «Голос України» 22.05.2020 №84.

Усі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Нецільова благодійна допомога, яка не перевищує граничного розміру, визначеного законодавством, не оподатковується

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, яка надається під визначені умови та напрями її витрачання. Нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення умов або напрямів витрачання.

Не включається до оподатковуваного доходу та не оподатковується сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз.1 п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 Податкового кодексу України, встановленого на 1 січня такого року :

у 2018 році – 2470 грн.,

у 2019 році – 2690 грн.,

у 2020 році – 2940 грн. ( п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170  ПКУ.

Ця норма не поширюється на профспілкові виплати своїм членам, умови звільнення яких від оподаткування передбачені п.п.165.1.47 п.165.1 ст.165 ПКУ.

Благодійник – юридична особа зазначає відомості про надані суми нецільової благодійної допомоги у податковій звітності.

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника – фізичної чи юридичної особи, платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 ПКУ.

Усі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар