Протягом січня-березня на Київщині удвічі зменшилася кількість документальних перевірок

Протягом січня-березня 2020 року управлінням проведено 94 документальні перевірки, що на 91 перевірку менше, ніж за січень-березень 2019 року, в тому числі 41 планова та 53 позапланова перевірка.

За результатами проведених документальних перевірок донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 203,6 млн. гривень. Із донарахованих сум до бюджету надійшло 15,1 млн. гривень. Крім того, в ході документальних перевірок зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 1,2 млрд. грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату зазначеного податку до бюджету на 217,7 млн. грн. Також зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ в розмірі 7,7 млн. гривень.

Крім того, за січень-березень 2020 року проведено 405 фактичних перевірок платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за результатами яких до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкцій на загальну суму 5,5 млн. грн., з яких 2,1 млн. грн. сплачено до бюджету.

ГУ ДПС у Київській області

 

Платники Київщини сплатили 113,5 млн грн акцизного податку

За перший квартал поточного року з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів надійшло 113,5 млн грн. Цей показник на 24% або 22 млн грн перевищує суму минулорічних надходжень до місцевих бюджетів.

На території Київської області – 12273 діючих ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в тому числі: алкогольними напоями – 6845 тютюновими виробами – 5428 ліцензія.

За березень 2020 року видано 1112 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі (алкогольними напоями – 604, тютюновими виробами – 508), призупинено – 126 ліцензій (алкогольними напоями – 80, тютюновими виробами –46), анульовано – 98 ліцензій (алкогольними напоями – 61, тютюновими виробами – 37).

Інформація про діючі ліцензії знаходиться у відкритому доступі та постійно оновлюється на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki–reestriperelik/reestri/.

Нагадуємо, Державна податкова служба розпочала публікацію інформаційних листів. Зокрема, завантажити лист щодо обігу підакцизних товарів можна за посиланням https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/414205.html

Усі інформаційні листи –https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

 

Нежитлова нерухомість в період з 01 березня по 31 березня не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 02 квітня 2020 набув чинності   Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» №540-ІХ від 30.03.2020 (далі – Закон №540), яким, зокрема, передбачено звільнення від податку на нежитлову нерухомість за період  з 01 березня по 31 березня 2020 року (при цьому відмінено попередні зміни до ПКУ, внесені Законом №533, які передбачали таке звільнення на березень та квітень 2020).

Так, Законом №540 до Податкового Кодексу внесено норму, згідно з якою об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в період з 01 березня по 31 березня 2020 року. При цьому:

Юридичні особи – платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які відповідно до вимог ПКУ подали податкову декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, та відобразити в ній зміни податкового зобов’язання за березень 2020 року. Тобто, зменшення податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за березень 2020 року буде здійснюватися платниками податку – юридичними особами виключно шляхом подання уточнюючих податкових декларацій до податкової декларації за 2020 рік, в яких платники мають право зменшити суму податкових зобов’язань за І квартал (березень) 2020 року на суму пропорційну одному місяцю кварталу.

До прикладу: якщо в декларації за 2020 рік  суму податкових зобов’язань з податку визначено в розмірі 600 тис. грн., то  щоквартальна сума складатиме 150 тис. грн. В уточнюючій податковій декларації за 2020 рік платник має право зменшити нараховані податкові зобов’язання за І квартал на 50 тис. грн.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок нараховується контролюючими органами. Відповідно до норм ПКУ, у 2020 році нарахування фізичним особам податку здійснюється за 2019 податковий (звітний) рік. Вимоги щодо звільнення від оподаткування в період з 01 березня по 31 березня 2020 року будуть враховані при нарахуванні контролюючими органами податку фізичним особам у 2021 році за 2020 податковий (звітний) рік.

Всі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар