Як запобігти стресу в період карантину за допомогою дихальних технік

Інформаційний простір зараз переповнений негативними новинами і прогнозами щодо пандемії #COVID19. Проте життя триває і вимагає від нас критичної оцінки ситуації та адекватності. Як зберігати спокій і не піддаватися стресам розповідають психологи Національна гвардія України.

Якщо ви відчуваєте, що тривога та страх накривають вас з головою і ви ось-ось втратите контроль над собою, для опанування власними емоціями вам стануть у пригоді прості дихальні вправи 

Як це працює?
Прискорене дихання, викликане страхом чи панікою, змінює газовий баланс в крові та викликає ще більше неприємних відчуттів. Цьому ефекту можна запобігти шляхом уповільнення дихання. За рахунок збільшення вуглекислого газу в крові та зменшення рівню адреналіну психоемоційний стан нормалізується.

Що для цього треба?
Для початку максимально вирівняйте дихання, подовжуючи видих. Потім починайте. Вдихайте 3 секунди, потім утримуйте дихання 5 секунд і видихайте протягом 8 секунд. Намагайтеся дихати не тільки грудьми, але і животом. Зробіть вдих носом, а видих через рот. Ця техніка працює завжди. Якщо Ви налаштували себе на її виконання, то швидко відчуєте результат.

Наступна дихальна техніка «вогненне дихання» допоможе звільнитися від емоцій, що вирують – гніву, агресії, тривоги. Вам потрібно уявити себе величезним драконом, який дихає вогнем. Уявіть, як вас переповняє енергія, жар і вогонь. Видихайте повільно цей жар, роздмухуючи ніздрі, поступово збільшуючи темп. Дихати потрібно тільки носом, всю увагу зосередьте на видиху.

Тим, у кого нервове перезбудження зашкалює, і дихати повільно здається неможливим, можна використати дихання поштовхами. Різко наберіть повітря через ніс. На видиху широко відкрийте рот, висунувши язик, і видихніть повітря в три прийоми. При цьому щоразу, видаючи горловий звук: “Ххааах!”. Представляйте, як разом із цим “Ххааах!” з вас виштовхуються образи, гнів, роздратування, страх. Це дихання корисно всім, хто переживає тривалий стрес. Воно допоможе очиститися від негативу і відновити внутрішню гармонію.

Ніхто з нас не може контролювати те, що може далі бути у житті. Але ми здатні справлятися із ситуаціями у здоровий спосіб, отримуючи досвід та віру у себе!

Додати коментар