Професор Микола Корпанюк прочитав лекцію про національний літературний процес XVI ст. з нагоди свого ювілею

5 березня свій 70-ий день народження відзначав доктор філологічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання, справжній патріот і пошановувач творчості Григорія Сковороди – Корпанюк Микола Павлович.

На честь свого дня народження Микола Павлович зібрав на відкриту лекцію про національний літературний процес XVI ст. своїх колег, друзів та студентів. Під час лекції, Микола Павлович занурив усіх присутніх у далеке 16 сторіччя, яке за своєю історико-суспільною, історико-культурною і історико-літературною значімістю дорівнює ХІХ століттю. Професор допоміг зрозуміти той час і розкрив його історичне тло. Студенти і викладачі почули уривки з творів письменників XVI ст. і відчули дух епохи.

Після лекції, усі присутні привітали Миколу Павловича з ювілеєм і сказали багато добрих слів, пригадали юнацькі роки професора і те, з чого він починав свій літературний шлях.

Зокрема, доктор педагогічних наук, професор кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Токмань Ганна Леонідівна розповіла: «Будучи студентом, Микола Павлович клав квіти до пам’ятника Т.Г. Шевченку і його спіймали «кегебісти», він зазнав переслідувань через свою українську позицію. В кінці 80-х років Микола Павлович був активним творцем народного руху України, товариства «Просвіта», які привели нашу країну до незалежності! Пізніше, під час Помаранчевої революції він не тільки приїздив на Майдан, а й уночі чергував під адміністрацією президента в знак протесту. У Революцію Гідності був у складі Коломийської сотні, тому що сам родом з міста Коломиї. Микола Павлович – це не тільки видатний вчений, а і прекрасний патріот, який готовий боротися за Україну, ризикуючи життям.»

Микола Павлович вже 32 роки сумлінно та з глибокою віддачею навчає студентів.

Декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, доцент кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Свириденко Оксана Михайлівна, вітаючи професора пригадала: «Пам’ятаю як сама була Вашою студенткою-аспіранткою і дуже пишаюся цим! І сьогоднішня прекрасна лекція ще раз показала, що Ви – фанат й віртуоз своєї справи!»

Привітала Миколу Павловича і доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання Мазоха Галина Степанівна: «Я дуже дякую людині, яка з усією любов’ю ставиться до справи, якою займається. Миколу Павловича знає уся країна, через те, що він член багатьох спецрад, він співпрацює з багатьма видавництвами, його запрошують на різні наукові заходи, бо знають про його толерантність, обізнаність і величезну повагу до людей.»

Студенти філологічного факультету також привітали Миколу Павловича Корпанюка, подарували квіти, коровай – символ злагоди, здоров’я, любові і присвятили улюбленому професору вірш:

«Ми з ювілеєм Вас вітаєм!

Сьогодні щиро Вам бажаєм

Здоров’я, щастя і тепла!

Щоб шлях Ваш був такий широкий,

Щоб мало було перешкод,

Щоб ювілей справляли сотий!

Не знали б Ви тяжких турбот.

Щоб було все гаразд в роботі.

Вона, звичайно не проста.

Щоб було все – і “за”, і “проти”,

Як компроміс – життя – буття!

Ще раз сердечно Вас вітаєм!

Добра Вам зичимо сповна,

Багато світлих днів бажаєм!

І довгі, довгії літа…»

Ще раз від чистого серця вітаємо Вас, Миколо Павловичу, бажаємо і надалі працювати і розповідати студентам про прекрасну історію нашого рідного українського слова! Сто літ Вам і міцного здоров’я!

Поліна БОРИСОВА, студентка 2-го курсу (Джерело)

 

Додати коментар