У місті відзначили річницю дня народження Тараса Шевченка

9 березня, коли не лише в Україні, а й по всьому світові багато хто відзначає 206-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка, у Переяславі відбулися урочисті заходи. Як відомо, доля чи не найвидатнішого українця була тісно пов’язана з нашим містом. Тут він не раз бував, написав немало своїх видатних творів. А найвідомішим місцем його перебування був будинок близького приятеля – лікаря Андрія Козачковського, в якому нині розміщується музей “Заповіту”.

Зранку, 9 березня, на подвір’ї цієї історичної садиби зібралося немало місцевих шанувальників Кобзаря, серед них  міський голова Тарас Костін, його заступник Валентина Губенко, секретар міської ради Петро Бочарін, голова РДА Сергій Дяченко, директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич, професор місцевого педуніверситету Ганна Токмань, кобзар Микола Товкайло та інші. Провела захід Влада Черненко.

Учасники зібрання  немало говорили про роль Шевченка у боротьбі за незалежність України, ту велику літературну спадщину і особистий моральний приклад, які він залишив для нащадків.

Поетичні рядки Кобзаря та про нього зачитали вихованці студії конферансу «Беz шаблонів» НЦК «Зустріч», під керівництвом Ольги Аніскіної; жителі міста Василь Потупа та Ніна Лазенко.

Після невеликого мітингу до пам’ятника Шевченку поклали живі квіти.

У День народження Тараса Шевченка у Музеї Заповіту Т.Г. Шевченка відбулося відкриття виставки “Шевченкіана Олександра Івахненка”. Із вітальним словом до гостей звернувся генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич. Творча частина заходу була представлена виступами Марії Зінов’євої, вихованиці студії “Конферанс”, Наталії Алєксандрової, вокальної студії “Камертон” (керівник Наталія Алєксандрова), а також театральної студії “Рампа” (керівник Оксана Чирка). Останньою було представлено баладу Т. Г. Шевченка “Тополя”.

 

Додати коментар