Плату за доставку газу значно зменшать. Але не всім

20 лютого закінчилося публічне обговорення проекту змін в оплаті послуг за доставку газу. Уряд визнав, що ці нарахування є некоректними для частини побутових споживачів. Відтак Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, має затвердити свій проект рішення про це, ухвалене 11 лютого – Переяслав.City.

Ним вносяться зміни до Кодексу газорозподільних систем. Саме його положення регулюють діяльність всіх облгазів країни, в тому числі й механізм нарахування абонплати за доставку газу. Проте надалі змінять цю методологію лише для нових споживачів, які не використовували газ у попередньому році.

Нагадаємо, що вартість цієї послуги розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання упродовж “газового року”. Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Суму кубів фактично спожитого газу за цей період вважають за річну замовлену потужність. Саме її множать на тариф на доставку (різний для кожного оператора). Результат ділиться на 12 рівних платежів упродовж року. Так визначено Кодексом ГРС.

У розрахунку перших платіжок за січень-лютий для нових абонентів, в яких на лічильниках були нулі, оператори ГРС враховували потужність зареєстрованих приладів та опалювальну площу житла. Змінами для них запровадять розрахунковий мінімальний обсяг споживання газу, який у формулі відповідатиме річній замовленій потужності. Якщо газ використовується тільки: 

  • для  приготування їжі — 39 куб. м;
  • для підігріву води та приготування їжі — 126 куб. м;
  • комплексно, у тому числі для опалення — 314 куб. м.

Наприклад, для сім’ї переяславців, котрі в новій для себе квартирі мають тільки  плиту та колонку, мінімальний платіж за доставку газу становитиме: 126 куб.м х 0,936 грн. (тариф для Київоблгазу) : 12 місяців = 9,83 грн. Для власників нового будинку з опаленням це має бути відповідно 24,49 грн щомісячно упродовж першого року.

Остаточне рішення має  прийняти НКРЕКУ, очікувано, що на початку березня. Проте, як зазначено в проекті цього рішення держрегулятора, нова система нарахувань розпочне діяти з 1 січня 2021 року. Тобто зменшення плати за розподіл газу новим абонентам вже цього року має визначити уряд додатково. Можливо, для цього застосовують і зазначені мінімальні обсяги річної замовленої потужності ще до того, як вони будуть затверджені в Кодексі законодавчим порядком.

 

Додати коментар