Яким буде сквер біля швейної фабрики? Розповів Олександр Пироговський

Наприкінці минулого року повідомлялося про зустріч власника ТОВ “НУС” Олександра Пироговського з представниками місцевих ЗМІ та громадськості. Причиною було спилювання ялин у центрі міста перед фасадом швейної фабрики, що викликало неабияке обурення багатьох переяславців. Тоді ж він запевнив, що це було зроблено, аби на цих 10 сотках, які є приватною територією фабрики, розбити новий більш привабливий сквер – повідомляє Переяслав.City.

За час, що минув, було розроблено його проект, виконано інші підготовчі роботи. А 5 лютого він знову зустрівся з журналістами, представниками громадськості та розповів, яким буде новий сквер.

– Над цим проектом працювала головний архітектор міста Анна Степаненко, запрошував ще одного фахівця, зустрічався з людьми, які займаються озелененням у Києві, – зазначив. – Пропонувалися різні варіанти, як найкращим чином облаштувати, озеленити це місце. Після тривалих перемовин, узгоджень зупинилися на кращому з них. Тут у нас три основних завдання: щоб був зручний підхід до фабрики, щоб цей сквер був зоною відпочинку для всіх бажаючих і щоб він став ще й окрасою цієї частини міста.

Отже, між тротуаром вул. Б. Хмельницького, який є вже міською власністю, та приміщенням фабрики сквер розміщуватиметься на двох основних локаціях, що є і зараз. Проте, якщо досі ширина головного проходу між ними до фабрики становила 7,8 м, то в новому проекті його буде зменшено до 3,5 м. Як і раніше, він залишатиметься досить зручним, але його звуження дозволить збільшити площу під насадження.

Ті великі квадрати плитки, що є зараз на цих ділянках, буде прибрано. Це теж збільшить площу під насадження. Натомість від тротуару навкіс до фабричного входу через ці локації будуть вести доріжки, а біля них передбачено поставити лави.

І ці доріжки, і головний прохід, інші пішохідні зони буде вимощено сучасною тротуарною плиткою. Заасфальтують лише майданчик завширшки 6,5 м поруч з приміщенням “Нової пошти” та в’їзду на територію фабрики. Тут буде невелика автостоянка. Навколо пішохідних зон на нові замінять і старі бордюри.

Щодо зелених насаджень, то, як і зараз, на обох ділянках залишатимуться молоді ялини. Доріжки, про які йшлося, гарно вписуватимуться між ними. А от по сторонах цих доріжок буде висаджено поки що екзотичні для нашого міста, але добре відомі багатьом своєю красою, сакури. Також на обох ділянках з’являться клени кругловидні зелені та червоні. Оточуватимуть обидві ділянки з боку головного проходу та фасаду фабрики кущі троянд. На ще одній невеликій ділянці, що з лівого боку від входу до фабрики, також буде висаджено клени. Ці насадження, паркова трава стануть “зеленою” основою оновленого скверу. Проте з часом на всіх ділянках цілком можливо висадять й інші декоративні рослини. Залежно від того, як він вже виглядатиме реально.

За словами Олександра Пироговського, поки що важко сказати, скільки коштуватиме така реконструкція для підприємства. Очевидно, у пів мільйона гривень ще й не вкладуться.

Як уже повідомлялося раніше, дерева купуватимуться та висаджуватимуться доволі великі, до півтори метри заввишки. І цю справу планується зробити у сезон для садіння, залежно від погодних умов десь до середини-кінця квітня цього року.

Так що вже навесні сквер набуде своїх обрисів. Деякі технічні роботи тут можна буде виконати і пізніше.

– Доглядатимуть за всіма насадженнями наші працівники, – відповів він на запитання учасників зустрічі. – Мабуть, багато переяславців бачили ті красиві кущі троянд, що ростуть біля нашого “Молпродукту”. Доглядає за ними переяславка, якій майже сімдесят років. І робить це з такою турботою та любов’ю, що ці квіти вже багато років радують і всіх наших працівників, і багатьох жителів міста. Сподіваюся вже незабаром так же буде і біля швейної фабрики у центрі міста.

Леонід МІЛЮТІН

Додати коментар