Милиці, ходунки, інвалідні візки. Все це можна отримати безкоштовно в пункті прокату

Ось вже п’ять років у структурі Переяславського центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів діє пункт прокату засобів реабілітації для людей з певними видами захворювань. Надаються вони безкоштовно. І лише минулого року послугами такого прокату скористалося близько 140 переяславців – повідомляє Переяслав.City.

Наталія Даценко, 49 років, завідувачка відділенням центру по наданню матеріальної допомоги, повідомила, що перелік цих засобів доволі великий. Серед них милиці, ходунки, спеціальні ліжка, інвалідні візки, матраци.

– Коли людина має групу інвалідності та індивідуальну програму реабілітації, затверджену спеціальною медичною комісією, – зазначила, – все, що потрібно, їй замовляється за державною програмою. Якщо ж такого немає, але людина має проблему, скажімо, перенесла інсульт, то вона може звернутися до нашого пункту прокату. Ми укладаємо з нею угоду, що вона отримає без будь-якої оплати у користування ті чи інші речі, які є у наявності і які їй потрібні, на певний період: місяць, пів року, рік і так далі. До того часу, коли потреба у них минає. Тоді вона нам повертає ці речі.

 Відкриття та діяльність цього пункту стала можливою передусім завдяки співпраці центру з Мальтійською службою соціальної допомоги Німеччини, представник якої Олівер Браун вже багатьом відомий на Переяславщині. Адже саме цією службою у різний час було надано ці засоби реабілітації в якості гуманітарної допомоги. Наприклад, коли спеціальними ліжками для лежачих хворих було повністю укомплектовано стаціонарне відділення центру, решту передали для пункту прокату. І переяславці користуються такою нагодою. Бо, якщо у людини раптом стався інсульт, перелом шийки стегна чи яка інша подібна проблема, витрати лише на лікування, догляд можуть бути дуже великими. Купувати ще й засоби реабілітації може бути просто непосильним.

Олівер Браун (четвертий ліворуч) і його команда відправляють вантаж у ПереяславОлівер Браун (четвертий ліворуч) і його команда відправляють вантаж у Переяслав

Зараз у користуванні хворих лише спеціальних ліжок перебуває шість штук. І, як зазначила, в цілому дефіциту із такими речами, крім деяких видів, у пункті немає.

Інший напрямок діяльності цього відділення центру – надання допомоги потребуючим одягом категорії секонд-хенд. Для цього раніше було навіть створено так званий банк одягу. Тут центру, крім Мальтійської служби, гуманітарну допомогу надають також різні церковні громади і Переяслава, і Борисполя.

– Вони привозять нам цей одяг і ми від нього не відмовляємося, – сказала. –Перемо на банно-пральному комбінаті, якщо потрібно прасуємо і пропонуємо людям.

Як і раніше, приймається одяг і від населення. Лише з тією умовою, щоб він був у належному стані, придатний для подальшого користування.

Взагалі те, що переяславський центр відкритий до партнерства у гуманітарній сфері з різними благодійними фондами, церковними громадами, дозволяє йому розширювати свою різноманітну допомогу людям, які того потребують. Наприклад, у період минулих новорічно-різдвяних свят до гериатричного відділення центру, що на Підварках, з привітаннями завітали віруючі міської євангельської церкви “Оселі благодаті”. На подарунок з собою принесли, що було, – 12 літрів соняшникової олії. Для людей, які потрапляють у складні, екстремальні життєві обставини, чи то одяг, чи то продукти харчування це як сорочка для того, хто її не має.

Додати коментар