У Переяславі працюватиме діагностичний центр МРТ

Восени минулого року стало відомо, що в лікарні Переяслава встановлять апарат магнітно-резонансної томографії (МРТ). Днями журналіст Переяслав. City побував у закладі, аби дізнатися, коли там приймуть на обстеження перших пацієнтів.

Послуги з обстеження МРТ надаватиме приватна компанія, яка орендувала в ЦРЛ приміщення, встановила обладнання, оплачуватиме роботу спеціалістів. Відповідно, діагностика буде платною. Директор з розвитку підприємства «Діагностичний центр МРТ»  Артем Мороз (37 років) запевнив, що ціни будуть адекватними, але конкретного прайсу ще не затвердили. Його оприлюднять, коли відкриють сервіс.

— Дуже сильно сподіваємося, що зможемо розпочати роботу вже з початку лютого, — каже Артем Олександрович. — Для цього в нас практично все готове. Відремонтували приміщення, де прийматимемо пацієнтів, вже підключений і в робочому стані сам апарат, попередньо оплатили спеціалізоване навчання трьох працівників ЦРЛ. З нами вони можуть співпрацювати за договором.  

Є дві причини затримки відкриття. Необхідне погодження Міністерства охорони здоров’я на розширення діючої ліцензії підприємства для відкриття філії в Переяславі. Цей документ вони очікують вже другий місяць. Діагностичний центр МРТ має головний офіс в Києві, по вул. Машинобудівна, 37, можливо, там хтось із переяславців уже проходив обстеження.

Другий документ — це рішення сесії Переяславської міськради щодо дозволу на розміщення апарату на території ЦРЛ. Ця земля перебуває у постійному користуванні ЦРЛ, але розпорядником залишається місто. Тож такий дозвіл, по-суті, є формальною процедурою. Питання мають розглянути на найближчому засіданні в  січні.

У розширенні медичних послуг у Переяславі, насамперед діагностичних, переяславські лікарі зацікавлені, підтверджує Микола Тарасюк, заступник директора ЦРЛ. Каже, чим точніше і швидше буде обстежений пацієнт, встановлений діагноз, тим ефективнішим буде лікування. 

Наприкінці серпня до дирекції ЦРЛ звернувся Артем Мороз з пропозицією про співпрацю. У цьому бажання обох сторін співпало. Місце для розміщення МРТ вибирали ретельно, з урахуванням наступної модернізації функціоналу всієї медустанови.

Відтак для такої діагностики відвели два кабінети на першому поверсі терапевтичного корпусу (пятиповерхівка), ліворуч від входу. Із зовнішнього боку будівлі, від дороги, було місце для апарату, який розміром з велику фуру. Там же є доступ для його підключення до електромережі. Надалі на першому поверсі «терапії» планується капітальна реконструкція приймального відділення, тож сусідство МРТ є важливим.  

— Приміщення ми орендуємо, причому, без пільгових умов, — наголошує Артем Мороз. — Капітальний ремонт зробили за власний рахунок, встановили свої лічильники електроенергії та води, за якими платитимемо помимо оренди. Тепло оплачуватимемо за квадратурою кімнат.

Очевидно, що для жителів Переяславщини поява центру МРТ є дуже зручною і навіть фінансово вигідною. Медики теж у виграші.

 — У цій співпраці лікарня нічого не втрачає, — каже Микола Тарасюк. — Наші приміщення відремонтовані, обумовлені всі особливості роботи. Домовилися про місячний ліміт безоплатних обстежень наших ургентних пацієнтів, тобто в термінових життєвоважливих станах. Їх визначатимуть тільки лікарі. Вірогідно, що послугу в такому разі надаватимуть цілодобово. Також під час ремонту врахована доступність пацієнтів на візках: розміри дверей, рівень підлоги.

Артем Мороз переяславець, але з дитинства жив у Києві, доки стан здоров’я не змусив покинути столицю. Чоловік 15 років тому повернувся в рідне місто, каже, з проблемами органів дихання тут почувається краще. Свого часу йому необхідно було діагностувати утворення в голові. Черги на МРТ чекав тиждень, за той час ледь не посивів. І коли переїхав у Переяслав, захотів зробити щось корисне для земляків. Партнерів шукав довго, потім підбирали апарат, потім зо три місяці вів перемовини з інвестором, який би вклав гроші у дорогуще обладнання.

Томограф придбали один з кращих (фірми Siemens 1 тесла), з можливістю контрастування зони обстеження. На сьогодні це найдосконаліша технологія обстеження кісткових та м’язових тканин людського організму.

— Ще місяць тому вже приходили люди, хотіли записатися в чергу на обстеження, — зауважує Артем Мороз. — Сподіваюся, зовсім скоро відкриємося і зможемо оперативно обстежити всіх охочих, хто цього потребує. Тоді наші фахівці професійно й прокоментують умови роботи нашого центру та можливості й переваги цієї діагностики.

Валентина Батрак

Додати коментар