Закони, що починають діяти з 4 січня 2020 року в Україні

Кінець депутатської недоторканності

Верховна Рада внесла зміни до статті 80 Конституції, позбавивши з 2020 року народних депутатів недоторканності.

З Основного закону виключено положення, згідно з яким народні депутати не могли бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Верховної Ради.

Недоторканність народних депутатів була встановлена для того, щоб виключити тиск допомогою правоохоронних органів на парламентаріїв і прийняті ними рішення і таким чином забезпечити для депутатів максимальну незалежність. Однак дуже скоро в суспільстві були сформовані подання про те, що депутатська недоторканність служить лише механізмом відходу від відповідальності для злочинців і корупціонерів.

Вибори по-новому

Набирає чинності новий Виборчий кодекс.

Мажоритарка, якій створили репутацію одного з найбільш корупційних політичних механізмів, скасовується. Вибори народних депутатів проводитимуться на основі пропорційної системи з так званими відкритими списками. Потрібно буде вибрати партію з кількох десятків партій, а потім ще кандидата від обраної партії зі списку кандидатів.

Тепер прохідна межа буде складати 3% а не 5 як було.

Закон розрахований на тих, хто здатний оцінити нюанси. А для виборця, участь якого в політичному житті країни обмежується лише появою на виборчій дільниці раз на кілька років, розуміння сутності процесу зникає чи не повністю. Споживач політичних та адміністративних послуг тяжіє до простоти, і не факт, що прагне до глибокого занурення в деталі.

Депутатів змусять ходити на роботу

прийняті зміни в законодавстві, які дозволять вдарити гривнею по депутатам-прогульникам.

Якщо депутат без поважних причин пропустить більше половини засідань Ради або профільного комітету, то йому не будуть видаватися кошти на виконання депутатських повноважень. Тобто для них стане реальністю прокляття Льоліка з культової кінокомедії: “Щоб ти жив на одну зарплату!”

Отримати субсидії стане важче

Один з нормативних актів, прийнятий, що називається, під ялинку, і, судячи за датою голосування-19 грудня, – в якості подарунка від Святого Миколая, – це закон “про верифікацію і моніторинг державних виплат”.

Активно користуватися законодавчою новацією громадяни зможуть з 1 січня. Закон є спробою вдосконалити правила перевірки громадян на отримання ними соціальної допомоги. У прийнятому законі прописані три етапи перевірок:

  • перший – коли людина тільки подає документи;
  • другий – в процесі отримання грошей, тобто будуть досліджувати правильність їх отримання;
  • третій – після отримання коштів. Йдеться про правильність використання виданих грошей (загальновідомі випадки, коли люди витрачали монетизовану субсидію не на оплату комунальних послуг, а на інші цілі).

 Підвищення мінімальної зарплати

З 1 січня мінімальна заробітна плата зросла на 550 грн. і досягла рівня 4 723 грн.

  Відповідно зросли і податки!!!! Тож скільки реально будемо отримувати на руких – подивимось…

Також набули чинності нові нормативи прожиткового мінімуму:

  • діти до 6 років – 1779 грн.,
  • віком від 6 до 18 років-2218 грн.,
  • працездатні особи – 2102 грн.,
  • особи, які втратили працездатність – 1638 грн.

протягом року обіцяють підвищення прожиткового мінімуму ще двічі: з 1 липня і з 1 грудня.

Передбачається, що середній прожитковий мінімум протягом року зросте з 2027 до 2189 грн.  

 Штрафи для власників “євроблях”

З 1 січня 2020 року в Україні вводяться в дію штрафи для власників так званих “евроблях”.

  • за водіння машини на єврономерах — 8 500 грн;
  • повторне за рік водіння “евробляхи” — 17 000 грн. і заборона на водіння протягом року;
  • якщо затримав розмитнення на строк до 1 доби — 170 грн;
  • від 1 до 10 діб — 340 грн;
  • від 10 до 20 діб — 8 500 грн;
  • від 20 до 30 діб — 85 000 грн;
  • від 30 діб — 170 000 грн.

Паралельно з цим планується, що 14 січня, на першому засіданні в новому році, уряд має розглянути два законопроекти: про спрощення процедури розмитнення та відстрочення штрафів ще на 180 днів. Далі ці закони можуть бути прийняті парламентом.

 Премії за викриття корупціонерів

з 1 січня 2020 року набув чинності закон, згідно з яким викривачів корупціонерів заохочуватимуть преміями. На будь-якого чиновника, який розпоряджається бюджетними коштами, можна буде поскаржитися, а правоохоронці зобов’язані перевірити інформацію.

але премії будуть виплачуватися, тільки якщо розмір завданих збитків перевищить 10 млн.грн. і після відповідного рішення суду.

розмір премії становитиме 10% обсягу завданих корупціонером збитків. Але премія не може перевищувати 3000 мінімальних зарплат, тобто в 2020 році-це не більше 14,169 млн грн.

Покарання для п’яних водіїв стане жорсткішим

Посилюються санкції проти водіїв за керування автомобілем у нетверезому стані.

за перше порушення передбачено штраф у розмірі від 17 тис. до 34 тис. грн та обов’язкове позбавлення права керувати автомобілем на строк до 3 років.

при повторному порушенні-до 51 тис. грн із забороною водити від 2 до 3 років.

управління в стані сп’яніння юридично вважатиметься кримінальним проступком зі спрощеним досудовим розслідуванням. Підозрюваного можуть затримати на 72 години, якщо він чинить опір і намагається втекти. Затримання на 24 години передбачено, якщо в нетверезому стані людина може заподіяти шкоду собі або оточуючим.

Малі школи припинять фінансувати

З 1 січня 2020 року планують припинити фінансування шкіл (крім початкових) з кількістю учнів менше 40, а також фінансування освітнього процесу в 10-11-х класах, де менше 20 учнів.

навчальне навантаження на вчителя має зрости з 18 до 20 годин (так звана Вчительська ставка). За розрахунками профспілки працівників освіти і науки України, нововведення призведуть до скорочення 44 тисяч педагогів.

Абонплата за газ

Споживачам газу доведеться платити, навіть якщо вони не витратили жодного кубометра: вводиться абонплата.

розмір абонентської плати буде вважатися індивідуально. Для цього середньомісячне споживання газу в кубометрах помножать на базовий коефіцієнт. Наприклад, для сім’ї з плитою і колонкою, яка використовує 170 кубометрів газу на рік або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не перевищуватиме 16 грн.

За доставку пенсії доведеться заплатити

“Укрпошта” підніме ціни на свої послуги. За доставку пенсій та грошової допомоги листоноші тепер братимуть у селах 1,15% суми відповідної виплати,а селищах міського типу — 2,3% виплати.

за даними “Укрпошти”, більше 4 мільйонів українців користуються послугою з доставки пенсій.

Підвищать вартість доставки посилок

Змінюється вартість доставки дрібних пакетів за кордон. Для відправлення вагою до 250 грамів тариф зростає на 0,25 долара, а від 250 грамів до 2 кілограмів – на 0,5 долара.

Фінальний тариф до оплати без знижок складе:

  • на дрібні пакети вагою 0-250 грамів — від 6 до 6,3 доларів,
  • вагою 250-500 грамів – від 11,4 до 12 доларів.

Подорожчає телефонний зв’язок

Підвищує свої тарифи і “Укртелеком”. Для населення максимальна абонентська плата за дротяний телефон без погодинної оплати місцевих дзвінків, підключений по окремій лінії, збільшиться з 55,92 до 61,51 грн. Розмір максимальної абонплати за аналогічну послугу для підприємств, установ, організацій та фізосіб-підприємців зросте з 61 до 67,10 гривень.

З 1 лютого 2020-го ліквідують таксофони.

Палити стане дорожче

В Україні подорожчали сигарети. З 1 січня 2020 року за пачку доведеться заплатити на 20% більше. В середньому пачка сигарет тепер коштуватиме 45 гривень.

Підвищилися ціни і на стіки (в середньому до 63 гривень). Передбачається, що табаконагревающие пристрої типу IQOS і GLO також подорожчають, так як акциз на них з 1 січня становить 1213 гривень.

Підвищення акцизної ставки на тютюнові вироби в Україні пов’язано з вирівнюванням її до норм ЄС, де вона становить 90 євро за 1000 сигарет. За попередніми прогнозами експертів, до 2025 року ціна за одну пачку сигарет досягне 90 гривень, а різниця в ціні між звичайними сигаретами і стиками складе близько 150 гривень.

Дрібних злодюжок почнуть карати суворіше

Підвищено поріг настання кримінальної відповідальності за крадіжки.

Крадіжка чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 192,1 грн. Дане правопорушення тягне за собою штраф у розмірі від 17 до 510 грн., або виправні роботи строком до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк від п’яти до десяти діб. 

Якщо вартість викраденого майна перевищує 192,1 грн, настає кримінальна відповідальність. А це вже штраф від 50 до 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (тобто від 850 ло 1700 грн.), або громадські роботи на строк від 80 до 240 годин, або виправні роботи строком до двох років, або арешт строком до 6 місяців, або позбавлення волі строком до трьох років.

Стати пенсіонером буде важче

для того щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, потрібно буде мати мінімум 27 років страхового стажу. Іншим доведеться працювати довше.

Так, якщо у людини від 17 до 27 років страхового стажу, то на пенсію він зможе вийти не раніше 63 років, а при стажі від 15 до 17 років — не раніше 65 років.

за розрахунками Мінсоцполітики, такими темпами до 2028 року в Україні лише 45% 60-річних людей зможуть вийти на пенсію вчасно.

з кожним роком вимога до обов’язкової тривалості трудового стажу буде збільшуватися.

у 60 років зможуть вийти на пенсію ті, хто матимуть:

    • у 2020 році — від 27 років стажу;
    • в 2021 році — від 28 років стажу;
    • в 2022 році — від 29 років стажу;
    • 2023 році — від 30 років стажу;
    • 2024 році — від 31 року стажу; 
    • 2025 році — від 32 років стажу;
    • в 2026 році — від 33 років стажу;
    • 2027 році — від 34 років стажу;
    • в 2028 році — від 35 років стажу.

у 63 роки зможуть вийти на пенсію ті, хто матимуть:

  • у 2020 році — від 17 до 27 років стажу;
  • 2021 році — від 18 до 28 років стажу;
  • в 2022 році — від 19 до 29 років стажу;
  • в 2023 році — від 20 до 30 років стажу;
  • в 2024 році — від 21 до 31 року стажу;
  • в 2025 році — від 22 до 32 років стажу;
  • в 2026 році — від 23 до 33 років стажу;
  • в 2027 році — від 24 до 34 років стажу;
  • в 2028 році — від 25 до 35 років стажу.

 

Закон Про”особливий статус” Донбасу

Термін дії закону “про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, прийнятого ще в 2015 році, закінчувався 31 грудня 2019-го.

парламентарії прийняли рішення продовжити його дію з 1 січня 2020-го. Цей закон варто віднести до розряду мертвих (за аналогією з мертвими мовами). Він як не діяв раніше, так і не буде діяти надалі. Але усвідомлення того, що він є, очевидно має становити деяку цінність.

Джерело

Додати коментар