23 листопада у середмісті Переяслава біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років відбувся мітинг-реквієм

23 листопада у середмісті Переяслава біля пам’ятного знаку жертвам голодомору 1932-1933 років відбувся мітинг-реквієм – повідомляє Переяслав.City.

Щоб віддати шану всім загиблим землякам під час штучно влаштованого голодомору тодішньою комуністичною владою, переяславці приходять на це місце щороку. Незважаючи на холодну, морозяну погоду, немало жителів міста тут зібралося і цього разу.

Як відомо, у минулому, хоч загиблих у голодовку були мільйони, режимом заборонялося навіть говорити про це. Табу було знято лише у роки вже незалежної України. З цього часу багато досліджень про цю трагедію було проведено і на Переяславщині. А її ще живі свідки не раз особисто виступали на подібних мітингах. Тож масштаби та жахи цієї катастрофи двадцятого століття добре відомі, і все більше країн світу це явище визнають геноцидом.

Поки учасники мітингу збиралися, запалювали свічки, біля монументу лунала журлива музика, організатори заходу розповідали про причини та наслідки голодомору.

Міський голова Тарас Костін у своєму виступі зазначив, що за останніми даними, лише

На теперішній території міста невинно загинула 1971 особа, близько 30 % населення.

Зокрема в Андрушах, які на той час були селом, проживало 690 людей. З них від голоду загинуло 139. У Карані проживало 884 людей, загинуло 147. І цей сумний перелік можна продовжувати.

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих, поклали живі квіти до пам’ятного знаку.

Леонід Мілютін

 

Додати коментар