У світлиці народної іграшки під час майстер – класу діти власноруч зробили більше 30 мотанок

Минулої неділі до Світлиці народної іграшки НІЕЗ «Переяслав» у супроводі вчителів Лариси Миколаївни Козлової та Віри Іванівни Євсевської завітали учні 4 класу ЗОШ №3, щоб прослухати лекцію про ляльку – мотанку та власноруч її зробити.

Старший науковий співробітник НДВ історичного краєзнавства Наталія Миколаївна Ревега під час лекції продемонструвала юним слухачам мотанку, яку зробила жителька Київського Полісся Остапенко М. І. 1940 р.н. та ознайомила відвідувачів з особливостями її виготовлення за усними свідченнями бабусі.

Після пізнавальної лекції діти взяли участь у майстер  класі з виготовлення мотанки «Пеленашки». Це перша лялечка, яку мати робила для своєї майбутньої дитини. Її клали в колиску до дитини, як оберіг від «поганих очей» та хвороб. Вважалося, що вона доглядає за дитиною, коли немає поряд матері. Коли ж дитина трохи підростала, то цю лялечку давали їй погратися, тому при її виготовленні не використовували намистинок, ґудзиків, а тільки натуральну тканину.

Під час перебування у світлиці діти мали можливість побачити та потримати у руках ляльки – мотанки з колекції Наталії Ревеги, які виставлені на показ для відвідувачів.

Залишаючи Світлицю діти пішли додому тримаючи у руках лялечку створену власноруч.

Старший науковий співробітник НДВ сторичного краєзнавства                                     Н.М. Ревега

Додати коментар