Відреставровані музейні предмети з колекції Заповідника повернуто до фондів НІЕЗ «Переяслав»

4 листопада 2019 р. відбулася поїздка до Національного науково-дослідного реставраційного центру України (м. Київ) з метою отримання відреставрованих музейних предметів з колекції Заповідника.  Робота відбувалася згідно договору про співпрацю укладеного між Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав» з Національним науково-дослідним реставраційним центром України про дослідження, консервацію та реставрацію пам’яток історії.

Художники-реставратори Центру Гаврилова Г.В., Мачковська Ю.Ю., Пламеницький А.І. під керівництвом заступника генерального директора ННДРЦУ Бичко Т.А. відреставрували наступні музейні предмети основного фонду Заповідника: ікони «Святої Варвари Великомучениці», «Божої Матері», «Нєсєніє Хреста», «Богородиці».

Співробітниками реставраційного центру  С.В. Надточєєвим (художник-реставратор) під керівництвом Т.В. Коваленко (завідувач науково-дослідного відділу реставрації творів з кераміки та скла, кам’яної та гіпсової скульптури), було проведено реставрацію музейного предмету з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав» , а саме: вази з подарункової колекції М.І.Сікорського.

Фахівцями-реставраторами окремо підбиралася методика реставрації, яка  включала технологічні етапи дезінфекції та очищення від бруду, відновлення первісного вигляду та консервації. Перед тим, як розпочати реставраційні заходи, досліджувався кожен музейний предмет, що надійшов на реставрацію: визначався склад матеріалів, в’язиво левкасу, пігменти, різновид покриття.

У результаті проведеної реставраційної роботи, було відновлено автентичність пам’яток, зупинено процес їх руйнації, виявлено художні особливості та надано експозиційного вигляду.

Висловлюємо подяку за допомогу в проведенні реставраційних робіт реставраторам Національного науково-дослідного реставраційного центру України та сподівається на подальшу співпрацю.

Головний зберігач фондів                                            А.В. Задорожня

Додати коментар