Коли і кому індексують пенсії

Індексація – це визначений законодавством механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Нормативними документами, які регулюють питання індексації пенсії є Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (далі – Порядок 1078).

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат).

Перелік грошових доходів громадян, які не належать до об’єктів індексації, а тому не індексуються зазначені у пункті 3 Порядку 1078. Наприклад, не підлягають індексації соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму (пенсії, обчислені з урахуванням абзацу першого частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, додаткова пенсія, підвищення, компенсаційні виплати тощо).

Відповідно до Порядку 1078, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації в цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації та розміром підвищення доходу.

Тобто, якщо пенсія індексується або разом із пенсією виплачується сума індексації, обчислена відповідно до Порядку 1078, а розмір підвищення пенсії не перевищує розміру такої індексації, загальна сума пенсійної виплати не збільшується.

Збільшення розміру пенсійної виплати відбувається, коли розмір підвищення пенсії перевищує розмір індексації.

При цьому відповідно до положень Порядку 1078 індексація грошових доходів населення здійснюється в межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

Отже, індексація пенсій визначається індивідуально для кожної пенсії і здійснюється залежно від місяців підвищення розмірів пенсії, її складових, розмірів підвищення пенсії та інших обставин.

Інформація Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області

Додати коментар