ПРОВЕДЕНО ЗАНЯТТЯ В «ШКОЛІ МАЙБУТНЬОГО ПЕНСІОНЕРА

15 березня 2017 року в приміщенні Переяслав – Хмельницького об’єднаного управління Пенсійного фонду України  Київської області відбулась зустріч з громадянами передпенсійного віку в рамках проекту “Школа майбутнього пенсіонера”.
Тема заняття: «Як розраховується розмір пенсії».
Начальник відділу обслуговування громадян Оксана Гресь розповіла присутнім, що на розмір пенсії в Україні впливають три показники:

 

  • тривалість страхового стажу пенсіонера;
  • індивідуальний коефіцієнт заробітної плани (відношення його заробітної плати в кожному місяці страхового стажу, що враховується для обчислення пенсії, до середньої заробітної плати по Україні в кожному з цих місяців);
  • середня зарплата в країні за останні три роки перед призначенням пенсії.

Розмір пенсії за віком визначається за формулою:
П = Зп * Кс, де:

П – розмір пенсії (у гривнях);
Зп – заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з якої обчислюється пенсія (у гривнях);
Кс – коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У разі виплати застрахованій особі довічної пенсії, передбаченої Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мінімальний розмір пенсії за віком у солідарній системі зменшується на розмір зазначеної пенсії.
За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком.
Спочатку розраховується коефіцієнт страхового стажу за формулою:
Кс = (См * Рс) / (100 % * 12),де:
Кс – коефіцієнт страхового стажу;
См – сума місяців страхового стажу;
Рс – розмір оцінки одного страхового стажу за період участі в солідарній системі – 1,35 %.
Потім обчислюється розмір заробітної плати, який враховується для розрахунку пенсії.
Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 01 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв.
Також за бажанням пенсіонера з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу з урахуванням будь-яких періодів отримання допомоги по безробіттю незалежно від перерв та будь-якого страхового стажу підряд за умови, що такі періоди в сумі становлять не більше 10 % тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі. Додатково на бажання особи може бути виключено період строкової служби, навчання, догляду за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом у віці до 16 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Для розрахунків беруть лише ту заробітну плату, з якої було сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України.
Заробітна плата для нарахування пенсії визначається за формулою:
Зп = Зс * (Ск / К),де:
Зп – заробітна плата для обчислення пенсії (у гривнях);
Зс – середня заробітна плата в середньому на одну застраховану особу загалом по Україні, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії;
Ск – сума коефіцієнтів заробітної плати за кожний місяць страхового стажу, що враховується для обчислення пенсії (К1 + К2 + …);
К – кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти.
Коефіцієнт заробітної плати за кожен місяць (К1, К2…) розраховується за формулою:
Кз = Зв / Зс,де:
Кз – коефіцієнт заробітної плати застрахованої особи;
Зв – сума заробітної плати застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт;
Зс – заробітна плата в середньому на одну застраховану особу загалом по Україні за місяць, за який розраховується коефіцієнт.
ПРИКЛАД: жінка оформляє пенсію у вересні 2016 року, має 40 років страхового стажу. Розмір пенсії обчислюється із заробітної плати за період з 01 липня 2000 року по 29 лютого 2016 року. На її бажання заробіток для обчислення пенсії було оптимізовано, тобто із заробітку виключено період, коли здійснювала догляд за інвалідом I групи (з липня 2006 року по липень 2009 року), що становить 36 місяців.

  1. Розраховуємо коефіцієнт страхового стажу:

Кс = (480 ((місяців)(40 *12)) * 1,35 % / 100 % * 12 (місяців) = 0,54.

  1. Розраховуємо індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Він розраховується шляхом співставлення фактичного заробітку особи із середньою заробітною платою в Україні в тих місяцях, які враховувались під час розрахунку. У результаті ділення суми коефіцієнтів заробітку на страховий стаж, набутий в місяцях, що враховувались для обчислення пенсії, визначається середній коефіцієнт заробітку, а саме 518,4 (сума коефіцієнтів зарплати після оптимізації) / 162 (місяці страхового стажу) – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати становить – 3,2.

  1. Розраховуємо середньомісячний заробіток для обчислення пенсії:
  • середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2013, 2014, 2015 роки (три роки, що передують року звернення) 2979,46 грн. + 3149,45 грн. + 3661,41 грн.) / 3 = 3263,44 грн.;
  • заробіток для призначення пенсії (Зп) – 3,2 * 3263,44 грн. = 10443,01 грн.
  1. Обчислюємо розмір пенсії за наведеними вище даними:

10443,04 грн. * 0,54 = 5639,22 грн.
Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.
Тимчасово, у період з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2017 року, максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати 10740,00 гривень.

 

Додати коментар