VIII Українсько-Польський / Польсько-Український Форум «Освіта для миру» урочисто відкрили в Переяславі

У 2019 році ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» має честь приймати і вітати у своїх стінах учасників і гостей VIII Українсько-польського/Польсько-українського форуму «Освіта для миру» = «Edukacja dla pokoju» – знакової події, яка є черговим і надзвичайно важливим кроком на шляху розвитку і поглиблення творчої співпраці освітян і вчених обидвох країн – повідомляється на сайті місцевого університету.

Урочисте відкриття Форуму розпочалося повечірньої пори у вівторок, 8 жовтня 2019 року. У воротах університету гостей зустрічав професорсько-викладацький склад та керівництво університету на чолі з ректором, доктором історичних наук, професором, академіком НАПН України Віктором Коцуром, а також доктором педагогічних наук, академіком-секретарем Відділення професійної освіти і освіти дорослих, членом Президії НАПН України Неллею Ничкало. Вітання продовжилося вже на порозі альма-матер, де, за давнім українським звичаєм, одягнені у автентично-національні вишиті вбрання сковородинівські хлопці та дівчата зустріли гостей хлібом-сіллю. Їх, від імені всієї польської делегації та учасників Форуму, прийняв професор звичайний, доктор габілітований Стефан Квятковський. Після цього червоною доріжкою, між жовто-блакитних та біло-червоних прапорів всі гості поспішили на реєстрацію та почали освоєння в стінах сковородинівського університету.

Вже о 17:30 у актовій залі університету розпочалася урочиста церемонія відкриття Форуму. Поки поважні вітчизняні та польські науковці збиралися до зали, зустрічали старих знайомих та обмінювалися один з одним своїми очікуваннями від прийдешнього Форуму, на екрані демонструвався фільм про наукову співпрацю України та Польщі й хронологію попередніх Форумів. Нарешті фанфари сповістили майже вщент переповнену гостями-науковцями, викладачами та студентами переяславського університету залу про довгоочікуваний початок урочистого відкриття.

У своєму вступному слові ведучий церемонії Олександр Молоткін нагадав присутнім, що співпраця українських і польських освітян і вчених розпочалася 18 травня 1992 року з укладення Угоди між Урядами України і Республіки Польща з питань культурного і наукового співробітництва. Одними із перших міжнародних актів незалежної України були договір між Урядами двох держав про співробітництво в сфері науки і технологій, укладений 12 січня 1993 р., а також подібна міжурядова угода про співробітництво в галузі культури, науки і освіти від 20 травня 1997 р. Згодом укладалися міжвідомчі угоди і протоколи про співпрацю між українським і польським міністерствами освіти, зокрема 11 квітня 2005 р. укладено Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про академічне взаємовизнання документів про освіту та рівноцінність ступенів.

Від самого початку урочистостей гарного настрою гостям додали виступи магістрантки університету, заслуженої артистки України Ніни Мирводи, яка подарувала присутнім чи не найгостиннішу пісню українського народу «Зеленеє жито», а також учасників вокальної студії університету «Sing Well» Анастасії ПетровоїГанни Ляч та Андрія Іващенка, які, в свою чергу, виконали пісню «Батьківщина». Після цього ведучий зробив короткий екскурс в історію Українсько-Польських / Польсько-Українських Форумів, а до слова було запрошено доктора філософських наук, професора, дійсного члена (академіка) НАН і НАПН України, Президента НАПН України, президента Товариства «Знання» України Василя Кременя, який привітав усіх учасників зібрання від імені Національної академії педагогічних наук України, подякував усім причетним до організації цього заходу, а також відмітив не аби яку цікавість міста Переяслава, яке у 2019 році зібрало учасників вже восьмого Форуму та є одним з найстаріших давньоруських міст України. Подякував Василь Григорович, у ході виступу, й польським колегам, відмітивши, що з кожним новим роком проведення Форуму делегації як з українського так і з польського боків лише зростають. Василь Кремінь відмітив усіх тих, хто причетний до невпинного розвитку наукових зв’язків між двома країнами, та зазначив, що обрана проблематика Форуму є надзвичайно актуальною, поза як мова йде не лише про її теоретично-педагогічну важливість. Усім зрозуміло, що нині українці продовжують відчувати її практичну актуальність, бо, на прикрість, на Сході нашої країни й досі тривають військові дії, спровоковані агресією «східного сусіда».

«Форум безумовно має значення, адже в його ході відбудеться обмін досвідом, творення планів на майбутнє, а всі здобуті контакти стануть наріжними каменями дружби між обома країнами. Польща для нас є одним з найважливіших стратегічних союзників. Я нагадаю слова великого Пілсудського, який говорив приблизно таке «Без незалежної України не буде незалежної Польщі, а без незалежної Польщі не буде незалежної України». Приємно, що Польська Держава й самі поляки всіляко розуміють і підтримують  зусилля України зберегти територіальну цілісність і дати відсіч агресору. Слава Польщі й Слава Україні!»  зазначив Василь Григорович.

Наступним слово тримав професор звичайний, доктор габілітований, Голова Комітету педагогічних наук Польської академії наук Богуслав Сліверський. Пан Богуслав подякував усім організатором заходу, зокрема НАПН України та керівництву нашого університету й зазначив, що ця зустріч продовжує традиційну тему розвитку та виховання людини, і не помилково цьогоріч присвячена саме темі збереження миру, що є особливо важливим в час, коли всі ми стали очевидцями агресії Росією українських земель, окупації східних територій та анексії Криму. Польща як ніхто інший розуміє виклики, які нині стоять перед нашою державою, адже теж цілком може стати наступною жертвою російських неоімперських амбіцій. Червоною ниткою всього виступу пана Сліверського були думки та очікування щодо того, якими будуть люди, зокрема учні та вчителі, в умовах сучасного глобалістичного світу.

На правах господаря до присутніх звернувся доктор історичних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, ректор ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди» Віктор Коцур. Віктор Петрович відмітив, що VIII Українсько-польський Форум «Освіта для миру» розкриває нові горизонти співпраці в освіті і науці двох дружніх народів, обміну  ідеями-стратегіями заради майбутнього, сталого розвитку і розмноження духовних цінностей українського і польського народів.

«Ми цінуємо багаторічну співпрацю з університетами Польщі, її академічним науковим співтовариством, які є зразком утвердження демократичних цивілізаційних цінностей у освіті, високої етики ученого ХХІ століття. Сучасний образ педагогічної науки не мислимий без інтелектуальної співпраці двох академій – України і Польщі, обміну концептуальними ідеями, методами і засобами пізнавальної діяльності. У творчій співпраці вчених України і Польщі формується новий тип наукового мислення ХХІ століття, який передбачає не лише створення новацій, а й прогнозування, відповідальність за них, протистояння деструктивним силам, орієнтацію на практичні результати. Науково-педагогічна взаємодія двох народів розкриває нові перспективи людиновимірної співпраці для зміцнення миру в Європейському домі, прогресу і соціокультурного поступу. Зичимо плідної творчої роботи Форуму та нових окрилених ідей заради миру, прогресу і гуманізму» – відмітив Віктор Петрович.

Тепло вітальних слів закріпив музичний подарунок від вокалісток вокальної студії університету «Sing Well» Анастасії Петрової та Ганни Ляч, які виконали відому в обидвох країнах-учасницях Форуму пісню «Гей, соколи», переплівши у своїй інтерпретації як україно- так і польськомовний варіанти тексту. Видається, пісня прийшлася до смаку нашим численним гостям.

Ведучий звернув увагу й на те, що за роки незалежності нашої держави помітним явищем стала плідна співпраця науковців-педагогів України і Польщі. Її було започатковано у 1999 р., коли, нині покійний, директор Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України академік Іван Зязюн і доктор габілітований, професор Франтішек Шльосек (на той час директор Вищої школи педагогічних умінь та управління в Риках, нині директор Інституту педагогіки Академії спеціальної педагогіки імені  М. Ґжегожевської у Варшаві – прим.авт.) ініціювали створення Наукового товариства «Польща – Україна». Відтак, до слова було запрошено професора, доктора габілітованого, Голову Наукового товариства «Польща – Україна», іноземного члена НАПН України Франтішека Шльосека, який зауважив, що насправді вік наукової співпраці України та Польщі дещо занижується, адже перші зустрічі й перші контакти були наведені ще у 1994 році, і тому це як мінімум 20-та офіційна річниця українсько-польської наукової дружби. Пан Шльосек подякував ректорові університету Віктору Петровичу за винятковий рівень проведення Форуму та не аби яку гостинність, проявлену університетом, зазначивши, що вона, в деяких моментах, виявилася навіть неочікувано більшою аніж та, на яку очікували гості. Гість належно оцінив зусилля прикладені колективом університету у підготовці до заходу, зазначивши, що попереду на учасників чекає два дні напруженої роботи. У свою чергу, він подякував й Неллі Григорівні Ничкало за левову частку проведеної роботи у підготовці до Форуму. Франтішек Шльосек відмітив, що тема Форуму є справді слушною й обраною не випадково, адже як Україна так і весь світ нині знаходяться в небезпеці, й саме від освіти залежить якою буде подальша ситуація в світі.

Слід нагадати, що на міжнародних академічних рівнях системна співпраця розпочалася у 2005 р. з презентації діяльності Академії педагогічних наук України у Варшаві й продовжилася серією Форумів, що почергово, з року в рік, відбувалися в Польщі та Україні, спрямовуючись на подальше розширення спільних досліджень, поглиблення змісту і пошук нових форм співпраці в умовах євроінтеграційних процесів.

У цей день на гостину до Переяслава завітала й представниця Міністерства освіти і науки України, начальник Відділу міжнародного співробітництва, наукового та навчально-методичного забезпечення освітніх потреб національних меншин  Інституту модернізації змісту освіти Тетяна Пилипенко, яка привітала всіх у чудовому храмі науки та славетному місті Переяславі. Від імені Міністерства та свого Інституту вона щиросердно привітала всіх з початком роботи цього визначного Форуму, та побажала його учасникам плідної і результативної роботи, нових звершень на ниві утвердження освіти для миру.

«Українська держава, Міністерство освіти і науки України за підтримки Інституту модернізації змісту освіти створює належні умови для функціонування мережі закладів загальної середньої освіти. Відмічу, що з навчанням польською мовою нині існує 5 закладів загальної середньої освіти, в яких навчається 2000 учнів. Польську мову як предмет вивчає близько 56 000 учнів, факультативно – орієнтовно 33 000 учнів» – зауважила Тетяна Іванівна, та детальніше познайомила присутніх з діяльністю Інституту та його діяльності спрямованої на підтримку українсько-польських зв’язків, наостанок побажавши учасникам Форуму плідних ужинків, наснаги та подальшої плідної співпраці на ниві освіти для миру, толерантності і збереження нашої планети.

На підтримку цих слів над залом пролунало музичне вітання у виконанні талановитої Вікторії Якубовської, яка подарувала присутнім безсмертну пісню «Край» авторства відомого українського композитора Миколи Мозгового.

Після цього, за дорученням Президента НАПН України Василя Креміня, ведучий зачитав вітальний лист від Міністерства закордонних справ України: «Прийміть щирі вітання з нагоди відкриття надзвичайно важливого симпозіуму вчених педагогів з України і Республіки Польща. Обговорення новітній ідей педагогічної науки, їхнє впровадженням у закладах освіти наших держав зміцнює міжлюдський та міжкультурний діалог. Приємно відзначити великий внесок вчених України і Польщі у формування нового світогляду молодих людей, яких об’єднують проєвропейські погляди. Актуальність теми VIII Форуму важко переоцінити особливо у час, коли на Сході нашої держави триває війна з російським агресором. Освіта робить свій безцінний внесок у виховання молодого покоління в дусі мужності, солідарності, відкритості та готовності допомагати один одному. Сьогоднішня зустріч є продовженням п’ятнадцятирічної праці теоретиків та практиків педагогічної ниви двох дружніх країн. Переконані, що під час жвавих дискусій буде знайдено нові підходи та шляхи покращення педагогічної практики, що знайде своє відображення у численних публікаціях і монографіях. Нехай патрон Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету, великий український філософ Григорій Сковорода надихає Вас, шановні пані та панове, на нові ідеї та творчі зрушення, спрямовані на вдосконалення педагогічної науки в Україні і Республіці Польща».

Приємно, коли про свій університет не забувають ті хто його закінчив та несе про нього добру славу на вітчизняному та світовому рівнях.  Відтак, до слова було запрошено випускника факультету фізичного виховання (1995 року випуску), всесвітньо відомого боксера, а нині мера міста Києва, Героя України Віталія Кличка, який на кілька годин полишив справи у столиці аби цього вечора бути разом зі своєю університетською родиною, розділити спільно з гостями миті перебування у рідній альма-матер. Віталій Володимирович привітав усіх учасників Форуму, побажав обміну думками та напрацюваннями, та подякував їм за досвід привезений до України. Віталій Кличко вважає Польщу великим прикладом для України, адже зміни в Польщі є й мають бути гарним прикладом для України. «Якщо поляки змогли то чому ми, українці, не можемо?»  риторично запитує відомий випускник переяславського університету.

У ході виступу всесвітньо відомий боксер пригадав свої студентські роки та окремо звернувся до студентів альма-матер «Я хочу сказати, що Ви навчаєтеся в одному з кращих українських вишів (оплески – прим.авт.) Він для мене – це кращі спогади про найкращі часи, які залишаться зі мною на все життя, я їх постійно згадую. Хай він буде таким і для вас – використовуйте своє студентство правильно, навчайтеся якісно. Дякую ректору, викладачам, університету. Дякую цим стінам і поколінню сучасних студентів». «Є ще одна дуже важлива річ – я маю улюблене прислів’я «У житті нема нічого неможливого». Спитаєте, при якій умові? Вона така – мрієш і наполегливо працюєш, і кожна мрія поступово стає реальністю. Я бажаю вам мріяти, ставити перед собою мету, і все це 100% здійсниться» – підсумував Віталій Кличко.

У свою чергу, міський голова Переяслава-Хмельницького – сивочолого й древнього міста, яке у цьому році відсвяткувало 1112-річницю від першої літописної згадки, Тарас Костін констатував, що очолюване ним місто є неможливим без університету, а університет, у свою чергу, без міста. Тарас Вікторович подякував долі та людям, які визначили що VIII Українсько-Польський/Польсько-Український форум «Освіта для миру» відбуватиметься саме у Переяславі – місті, історією якого пишаються його мешканці. Місті, вуличками якого ходили Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, видатні постаті сучасності, зокрема славнозвісні брати Клички. «Хочу побажати нашим польським друзям гарно провести час у нашому місті, а всім учасникам Форуму побажати плідної співпраці й обміну думками задля досягнення миру» – підсумував міський очільник.

Один із провідних педагогічних центрів Республіки Польща Академія спеціальної педагогіки носить імя видатного фахівця в галузі спеціальної підготовки Марії Ґжегожевської. Зародження  ресоціалізаційної  педагогіки у Польщі розпочалося у міжвоєнний період ХХ ст. в умовах розвитку спеціальної педагогіки та закріплення за нею самостійного інституційного статусу. Саме у 1922 році, за ініціативи видатного польського педагога, професора Марії Гжегожевської, яка і очолювала його у якості директора аж до своєї смерті у 1967 році, був організований Державний інститут спеціальної педагогіки (нині це Академія спеціальної педагогіки імені Марії Гжегожевської).

Із подарунком на сцену було запрошено Президента НАПН України Василя Кременя, ректора ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Віктора Коцура та кандидата педагогічних наук, доцента кафедри мистецьких дисциплін та методик навчання, члена Спілки дизайнерів України Ольгу Стрілець, які вручили  гостям – Стефану Квятковському й Франтішеку Шльосеку гобелен «Марія Гжегожевська». Роботу виконано стародавньою українською гобеленною технікою  «кругляння» за допомогою натуральних шерстяних ниток, власноруч пофарбованих авторкою – Ольгою Стрілець. Від імені гостей пан Стефан подякував за такий неочікуваний і прекрасний подарунок, відзначивши, що Марія Гжегожевська для поляків є не просто педагогом, а й справжньою організаторкою педагогічного життя й надзвичайно символічною фігурою для поляків. Відтак, вручення такого подарунку є для них річчю вкрай сентементальною.

Справжнім подарунком «під завісу» відкриття став виступ магістрантки університету, заслуженої артистки України Ніни Мирводи, що виконала пісні «Бережіть» та «Країно моя» наостанок добряче запаливши зал своєю безмежною енергійністю та розкішним вокальним талантом.

Видається, цього вечора українсько-польська / польсько-українська наукова співпраця вийшла за межі офіційних зустрічей і протоколів. Вона закономірно перейшла на високий рівень системної співпраці, наукового міжособистісного спілкування, якому, незважаючи на деякі перепони і труднощі, притаманні креативність, постійні пошуки, методологічне і морально-етичне збагачення, невпинне зростання і сердечна радість за творчі здобутки своїх колег в Україні і Польщі, і постійна щира підтримка однодумців.

Як відомо, глобалізаційні та євроінтеграційні процеси – це закономірний і динамічний процес у суспільному розвитку. Відтак, співпраця між закладами освіти і науки  України і Республіки Польща вкотре доводить свою важливість, плідність і перспективність. Вже завтра, 9 жовтня 2019 року, розпочнеться другий день Форуму, який буде багатим на численні пленарні засідання та приємні сюрпризи як для поляків, так і для українців.

Максим Левченко

Додати коментар