У музеї трипільської культури вшанували пам’ять Михайла Сікорського

Нещодавно у Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», у рамках днів пам’яті будівничого переяславських музеїв, Героя України Михайла Івановича Сікорського (13.10.1923–27.09.2011), пройшов культурологічний захід «Михайло Сікорський у спогадах колег-однодумців». Михайло Іванович – фундатор більше двох десятків музеїв міста Переяслава, історик, етнограф, музеєзнавець, археолог, засновник переяславської археологічної школи.

На подію до музейної аудиторії завітали учні 9-А класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7 із класним керівником Наталією Каздою та співробітники Заповідника.  Почесними гостями стали музейні працівники, що багато років спільно з Михайлом Івановичем співпрацювали на ниві музейництва – Галина Козій, Лариса Годліна, Людмила Набок, Галина Бузян та Ніна Захарчук. На початку заходу наукові співробітники Заповідника, Дмитро Тетеря та Валентина Білоусько ознайомили присутніх із життєвим та творчим шляхом М.І. Сікорського, акцентували увагу слухачів на значній групі однодумців, що спільно із ним створювали переяславський музейний осередок та формували фондову колекцію унікальними артефактами. Дізнатися та згадати про цікаві епізоди з історії музейного будівництва у Переяславі присутні отримали можливість у ході перегляду документального фільму «Хата нашого роду». У подальшому колеги-однодумці, що взяли участь у музейному заході, поділилися із молоддю своїми спогадами-розповідями про творчу співпрацю з М.І. Сікорським. Слухачі від них дізналися про здобутки Михайла Івановича на ниві музеєзнавства, цікаві сторінки з історії створення музеїв у Переяславі, збір експонатів до музейної колекції, роль Михайла Сікорського у становленні музейних особистостей, тощо. Всі виступаючі зосереджували увагу присутніх на необхідності гідного вшанування пам’яті будівничого переяславських музеїв Михайла Сікорського, належного збереження та примноження залишеного ним у спадок музейного скарбу.

Слова вдячності Михайлу Сікорському та його колегам-музейникам усіх поколінь висловив генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич. Він також відзначив почесних гостей заходу подяками, новими виданнями Заповідника та пам’ятними сувенірами.

Завідувач НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                                 Дмитро Тетеря

Додати коментар