Перший урок для учнів 11 класу гімназії провели у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди – видатного українського філософа, поета, педагога

Символічно, що випускники гімназії свій перший урок «Через «філософію щастя» Григорія Сковороди у доросле життя» провели у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди – видатного українського філософа, поета, педагога. Адже Музей знаходиться в приміщенні колишнього навчального закладу – Переяславського колегіуму, який було засновано у 1732 р.

Класний керівник, Якименко Ольга Михайлівна, зазначила учням, що Україна дала світові Григорія Сковороду, що увійшов до списку 100 найбільших філософів світу, поряд з Сократом і Епікуром, Конфуцієм і Лао-Цзи, Коперником та ін. Мислитель говорив, що у кожної людини в житті є своє призначення, завданням кожного з нас є пошук єдино вірного шляху, особливої місії на землі. Сковорода вчив, що найнеобхідніше зазвичай дається людині легко і без зайвих турбот. Якщо ж бажане не дається – значить, і домагатися володіння ним не слід, оскільки дії людей наперекір долі тягнуть за собою всесвітній хаос.

Учні прокоментували вислови Григорія Савича, прийшовши до висновку, що вони актуальні й сьогодні, декламували байки. В кінці заходу кожен випускник на жовтому папері написав свої гарні спогади про гімназію, а на блакитному – про надії і досягнення на майбутнє. Жовто-блакитні папірці класний керівник розмістив на спеціальний планшет, який вона буде зберігати до випускного вечора.

Після уроку учнів переповнювали емоції, адже проведення першого уроку в приміщенні музею було для них сюрпризом, який підготував класний керівник.

Старший науковий співробітник НДВ «Меморіальний музей Г.С. Сковороди»                          І.В. Більченко

Додати коментар