«Кіно під зорями». Як волонтерська ініціатива отримала фінансування із міського бюджету

Марія Барабаш на одному з вечорів кіно

Минулого літа ГО «Джем Толока» за ініціативи її членкині Марії Барабаш організувала у місті захід «Кіно під зорями». З того часу на запасному полі стадіону ім. В. Лобановського було проведено сім таких кіновечорів. У червні ц.р. проєкт отримав 120 тисяч гривень фінансування із громадського бюджету. Кошти буде витрачено на апаратуру (проектор, колонки, мікрофон, екран тощо), а перебуватиме вона на балансі клубу міського мікрорайону Трубайлівка.

– Минулого року ми провели три вечори кіно, – розповіла Марія Барабаш (24 роки). – На один із них прийшла депутатка міськради Жанна Федорук. Запропонувала подати проєкт на фінансування з громадського бюджету, щоб придбати кращі колонки, екран та інше. Я сказала, що маю негативний досвід щодо цього (раніше одну мою ініціативу не прийняли), тому, якщо вона має бажання цим зайнятися, я не проти. Тож депутатка взяла на себе всі організаційні питання. Я ж лише представляла проєкт на засіданні координаційної ради. Спочатку в кошторисі було прописано 88 тисяч гривень. Однак переяславець Тарас Щукін, який був на засіданні, запропонував додати коштів, щоб придбати потужніший проектор. Це б дозволило починати перегляд фільмів раніше – до дев’ятої години. Рада затвердила 120 тисяч. Разом із нашим цьогоріч було також прийнято проєкти реконструкції якоря, що біля Альти (Ігоря Янчука), та будівництва спортмайданчика біля колишнього кінотеатру (Дмитра Мілова). Але на якір депутати зрештою не виділили коштів.

Наразі під час вечорів кіно організатори користуються проектором «Джем Толоки», ноутбук, імпровізований екран із полотна приносять члени організації, музичні колонки надає директор стадіону Володимир Михайловський. Оскільки нова апаратура буде на балансі клубу Трубайлівки, за словами Марії Барабаш, доведеться якось домовлятися щодо користування нею.

– За наше фінансування депутати мали проголосувати ще на травневій сесії, – продовжила Марія. – Однак це затягнулося на місяць. Постійно з’являлися нові об’єкти, які профінансувати було нагальніше. Наскільки я знаю, навіть ці гроші, що виділили, планувалися на щось інше (раніше ці 270 тис. грн призначалися на ремонтування вулиць. Міський голова особисто наполіг, щоб проєкти нарешті було профінансовано – ред.). Якби й цього разу нас не профінансували, ми б влаштували великий розголос у соцмережах, що громадський бюджет, як такий, насправді фіктивний.

«Кіно під зорями» популярне серед переяславців

На перше «Кіно під зорями» прийшло більше ста глядачів – тоді для переяславців це було в новинку. Цьогоріч в середньому ходить близько 80 людей, найбільше підлітків. Минулої суботи дивилися мультфільм «Рок Дог». Після перегляду всі охочі танцювали під популярну гру «Just dance» (слід повторювати рухи, які показують танцюристи у відеоролику).

– Я рада, що наше місто почало оживати в плані цікавого проведення дозвілля,– зазначила Марія Барабаш. – Якось мені захотілося побувати на кіно просто неба, тоді зрозуміла: навіщо кудись їхати, якщо можна це здійснити в Переяславі? У мене є знайомі, які почали запускати подібні проєкти в інших містах. Вони їх проводять також по суботах, виходить наче такий собі кінофестиваль. У мене навіть запитували, які краще фільми показувати, обговорювали інші організаційні моменти. Завжди обираю змістовні фільми та мультфільми, які будуть корисними для людей. Якісь популярні дурниці аби лиш для того, щоб приходило більше глядачів, показувати не будемо.

Марія Барабаш каже, що проєкт себе виправдав, адже не лише приносить людям задоволення, а й надихає їх до хороших справ:

– Було приємно побачити на паркані написи «Кіно під зорями» з різноманітними малюночками. Ось тобі й безкоштовна реклама. Я знайшла дітей, які це намалювали. Вони спочатку навіть злякалися, що їх сваритимуть (сміється). Після того я вирішила організувати конкурс на найкращу рекламу проєкту. У ньому вже беруть участь ті дівчатка-художниці, ще один хлопець підготував красиву афішку, постійно з’являються нові учасники. А ще один чоловік захотів написати вірш про «Кіно під зорями». Переможців визначимо найближчим часом, можливо, ближче до кінця серпня. Нагороджуватимемо класними призами від «Джем Толоки».

«Кіно під зорями» проводиться зазвичай у суботу, напередодні організатори публікують оголошення на сторінках «Джем Толоки» та особистих у соцмережах. Якщо напередодні або в день «кіно» дощить, захід скасовується. Вхід безкоштовний. Зона вільна від алкоголю та тютюну.

Віталій Усик (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар