Житлові субсидії за новими правилами

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій.
На основі змін у травні упрвління соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.
Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА НОРМА ДЛЯ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ
Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.
Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 48.87 кв. м. до 75 кв. м.

ЗМІНИ В ОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД
Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

КОМУ ПОВТОРНО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ НА ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ?
Заяву і Декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:

–         орендують помешкання;

–         мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався;

–         хочуть отримати субсидію на тверде паливо та скраплений газ.

ПРО ЩО ПОТРІБНО ПОВІДОМЛЯТИ ФАХІВЦІВ СОЦЗАХИСТУ?
Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення про наступні зміни:

–         складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;

–        соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;

–         про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;

–         набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

МОНЕТИЗАЦІЯ ЗАЛИШКІВ НЕВИКОРИСТАНИХ КОШТІВ СУБСИДІЇ НА ОПАЛЕННЯ
Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищує 100 куб. метрів природного газу або вартості 150кВт електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківські установи або виплачуватимуться через поштові відділення.

СУБСИДІЯ ЗА НАЯВНОСТІ ЗАБОРГОВАНОСТІ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ПОНАД ДВА МІСЯЦІ ПРИЗНАЧАТИСЬ НЕ БУДЕ
При призначенні субсидії на наступний терміг враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. За наявності такої заборгованості субсидія на наступний термін не призначається. Якщо протягом двох місяців громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку- з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

ПОВЕРНЕННЯ ЗАЛИШКІВ  НЕВИКОРИСТАНИХ СУМ СУБСИДІЙ
Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.

Детально інформацію можна отримати в управлінні соціального захисту населення за адресою вул..Шевченка,20, або за телефоном 5-18-70.

Ірина Іванюк,

заступник начальника управління

соціального захисту населення

Переяслав-Хмельницької міської ради

т. 51870

Додати коментар