У Переяславі-Хмельницькому відбулися урочистості з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Фоторепортаж)

Сьогодні, 9 травня, у Переяславі-Хмельницькому відбулися урочистості з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні і 74-річниці вигнання нацистів з України. Віддати шану нашим визволителям до Братської могили прийшли керівники міста та району, представники навчальних закладів, установ, підприємств та організацій, жителі та гості міста. 

Урочисті заходи розпочалися біля Братської могили із молебну за загиблими у Другій світовій війні, який проводило духовенство Української православної церкви на чолі з благочинним протоієреєм Іваном Бобітком. Загиблих у ІІ Світовій війні вшанували хвилиною мовчання.

Ведуча  урочистого мітингу Влада Черненко проникними,  хвилюючими словами доносила до присутніх священну пам’ять про героїв, що полягли на фронтах  світової війни та поваги і пошани до ветеранів, які здобували Перемогу в боротьбі з нацизмом. Ми у вічному боргу перед тими, хто віддав своє життя в боротьбі за Перемогу, за обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, яку вони виявили в боях за рідну землю…

Зі словами подяки до ветеранів Другої світової війни та із закликом до всіх присутніх пам’ятати про подвиг героїв минулої страшної війни звернувся міський голова Тарас Костін. Він подякував сивочолим ветеранам, учасникам бойових дій Другої світової війни, учасникам дій на території інших держав та учасникам АТО за мужність і самовідданість, вірність обов’язку і стійкість духу у війні з небезпечним супротивником, адже ми повинні бути єдиним цілим у подоланні всіх негараздів, які випали на долю України.

Щиро звучали і виступи голови ради ветеранів війни та праці Єлизавети Миздренко, голови ГО «Допомога дітям війни» Ольги Тесленко. Лейтмотивом зустрічі звучали слова: «Пам’ятайте подвиги українських героїв з часів Київської Русі, козаків, Першої, Другої світової війни, інших воєн! Вчіться на своїх помилках, щоб не повторювати їх в майбутньому, щоб діти та онуки не побачили воєнних лихоліть! Шануйте ветеранів!».

Із власним тематичним, поетичним доробком до присутніх звернувся житель міста Василь Потупа.

Вітальні слова лунали і з вуст голови РДА Юрія Клименка та правнука Героя Радянського Союзу Григорія Андрущенка – жителя столиці Євгена Іванова.

Парадним кроком у красивій військовій формі пройшли вихованці міського ліцею-інтернату “Патріот” під спів Вікторії Якубовської. а потім відбулося масове покладання квітів до Братської могили, пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам і пам’ятника воїнам – учасникам операції Об’єднаних сил та антитерористичної операції.

Традиційно на відзначення цього свята до нашого міста – до меморіального знака Герою Радянського Союзу Аркадію Каплунову з’їхалися і його рідні.

Відразу потому на центральній площі міста відбулася цікава, різножанрова і зворушлива до сліз концертна програма, присвячена пам’яті  мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, дітям, воїнам, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни, тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття, не залишила байдужим жодну людину.

Концертні номери підготували:  колектив «Камертон» (НЦК «Зустріч»), дует Вікторії Потакової та Єлизавети Строганової (ДМШ ім. П. Сениці), Зразковий аматорський хореографічний колектив «Вольтаж» (НЦК «Зустріч»), Вероніка і Валерія Христюк, Аліна Недбайло, Валерія Заноза, Зразкова хореографічна студія «Перлина» (БХТДЮМ), Олексій Чирка, Зразкова акробатично – хореографічна студія «Міраж»  (НЦК «Зустріч»), Анна Брик, Вікторія Якубовська (ЗОШ №7), Анастасія Петрова  (ПХДПУ), хореографічний колектив «Фантазія» – «Вербова дощечка»  (БХТДЮМ), гурт «X-RAYS», Олександр Максименко та ансамбль «Сузір’я» – «Мрій» (ДМШ ім. П. Сениці), дует «Два кольори». 

У рамках святкових заходів відбувався розіграш сертифікату на політ на повітряній кулі від агенції Горящих Путівок «KudaEdu», в рамках відкриття туристичного сезону-2019 та Фестивалю повітроплавання в місті Переяславі-Хмельницькому.

На жаль, до програми художніх колективів справа так і не дійшла через несприятливі погодні умови, власне, як і до інших заходів, які значилися у святковій програмі.

Урочисті заходи були організовані та проведені міським відділом культури та туризму Переяслав-Хмельницької міської ради (начальник Антоніна Курченко) та Народним центром культури “Зустріч” (директор Тарас Близнюк).

 

Додати коментар