БУР-табір збере в Переяславі волонтерів з усієї України

Волонтерський рух “Будуємо Україну разом” (БУР) влаштує двотижневий табір у Переяславі. Нагадаємо, що наше місто було одним із 62 населених пунктів, які запросили до себе бурівців. Наприкінці лютого в нас побували представники організації,  розповіли про діяльність БУРу і попередньо ознайомилися з обсягом робіт. Згодом Переяслав потрапив до числа 15 населених пунктів, з якими цьогоріч співпрацюватимуть бурівці. Місцевим координатором проекту буде переяславець Ігор Янчук (34 роки), голова ГО “Джем Толока”.  

                              Волонтерський табір БУР приїде в Переяслав

– Волонтерський табір БУР приїде в Переяслав у першій половині вересня, – розповів він. –  Як і зазвичай, бурівці допомагатимуть сім’ям, ремонтуючи їхні житла. Попередньо представники організації побували в шести родинах із міста й району. Для конкретної допомоги обрали багатодітну сім’ю із Виповзок, де виховується  14 дітей,  і дві родини з міста: одна з них – багатодітна, а в іншій є людина з інвалідністю. У будинку виповзчан   волонтери облаштують спальну кімнату. В одному помешканні переяславців оновлять підлогу в кімнатах, а в іншому – зміцнять фундамент будинку по всьому периметру. Бурівці залучають своїх майстрів-фахівців. Але було б добре, щоб і кожна родина знайшла майстра. Вимоги – щоб був комунікабельний і без шкідливих звичок.

Ще одне завдання бурівців — ремонт молодіжного центру (приміщення колишнього танцмайданчика “Сова” – ред.).  Ми хочемо перетворити його на креативне місце для дозвілля молоді, для реалізації різних культурно-освітніх проектів.  Волонтери розмалюють фасад будівлі, зроблять столи й дивани з піддонів, облаштують кімнату для ночівлі, типу хостелу. Також плануємо розділити внутрішній простір на окремі зони. Наприклад, в одній відбуватиметься тренінг, в іншій можна пограти в настільні ігри, в третій – почитати книгу. Тобто щоб кожен міг знайти заняття до душі. Зараз шукаємо дизайнера для проектування цього простору.

Ігор Янчук (другий праворуч у верхньому ряду) побував на тренінгу для місцевих координаторів БУР-таборів

За словами Ігоря Янчука, на визначених об’єктах працюватимуть як приїжджі волонтери, так і місцеві.

– Особливість табору в тому, що до міста приїдуть близько 50 волонтерів, які працюватимуть спільно з місцевими активістами. Кожен охочий переяславець може стати учасником проекту, – наголосив Ігор Янчук. – Ремонтні роботи триватимуть до 15 години, а далі – культурно-освітня програма. Це можуть бути вечірки, екскурсії, спортивні ігри, майстер-класи. Використовуються різні формати, щоб волонтери відпочили, отримали нові знання, здружилися. Основна ідея проекту в тому, щоб згуртувати молодь, створити на місцях спільноти однодумців, які, отримавши досвід у БУР-таборах, будуть і надалі розбудовувати свої громади.  

Ігор Янчук зазначив, що переяславці можуть приєднатися до волонтерського руху БУР і стати учасниками таборів у різних містах і селах України.

– Проект стартує в травні з міста Дрогобич на Львівщині й закінчується в кінці жовтня, – каже він. –  З найближчих до Переяслава населених пунктів у проект потрапили смт Немішаєве, теж із Київщини, і Золотоноша. Серед найбільших міст –  Луцьк і Чернівці. У Фейсбуці є сторінка «Будуємо Україну разом». Там можна знайти необхідну інформацію, заповнити анкету, вказати місто, яке цікавить, і поїхати туди волонтером. Табори приймають молодь із 16 років (за письмової згоди батьків). Особи старші 18 років  і місцеві волонтери такого дозволу не потребують.

Кошти на будівельні матеріали, харчування та проживання волонтерів фундація “Будуємо Україну разом” знаходить сама. Проекти частково фінансуються із держбюджету, залучаються кошти від благодійних фондів,  бізнесу, пожертвування. Однак є  потреба у фінансовій підтримці програми  місцевими меценатами.

– Під час візиту до Переяслава представники БУРу  познайомилися із служителями церкви “Оселя благодаті”, які  запропонували розмістити волонтерів у їхньому приміщенні на вулиці Гімназійній. Там є всі умови для проживання:  місце, де можна спати на карематах, кухня,  душові кабіни, туалети, – розповів Ігор Янчук. – Наразі шукаємо заклад, з яким можна укласти договір про надання послуг харчування, і  перевізника, який надаватиме транспортні послуги волонтерам.

Нещодавно Ігор Янчук побував у Львові на спеціальному  тренінгу для місцевих координаторів  БУР-таборів із різних куточків України.

– Ми проживали в хостелі Львівського молодіжного центру імені Івана Боско.  Це дуже цікавий комплекс, який працює з дітьми й молоддю соціально вразливих категорій суспільства. У закладі їх навчають  за різними спеціальностями. Крім того, на базі центру є кафе, хостел, тобто комерційні структури, які приносять дохід для утримання закладу, – зазначив Ігор Янчук.  – Для координаторів це були чотири дні навчання, де ми дізнавалися про роботу волонтерів,  ділилися досвідом і обговорювали діяльність майбутніх БУР-таборів.

До реалізації названих проектів у Переяславі запрошуються активісти, які зможуть долучитися до ремонтних робіт, і меценати. Потрібна допомога з перевезенням і харчуванням волонтерів. Також просимо відгукнутися  спонсорів, які зможуть віддячити доброчинцям цікавою культурною програмою.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Фото надане Ігорем Янчуком

Додати коментар