Відбулася презентація книги “Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти”

Сьогодні у Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди за організаційної участі Національної спілки краєзнавців України, відбулася презентація книги “Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти” авторства відомих науковців-істориків Віктора Коцура, Олександра Гуржія, В’ячеслава Лохи.
Це фундаментальне видання є результатом більш, ніж 10-річної праці вчених. У ньому висвітлено склад і основні функції місцевого чиновницького апарату, а також соціальну структуру та майновийстан міщан і купців Переяслава другої половини XVII-XIX ст.

На основі грунтовного аналізу широкого кола архівних і опублікованих джерел, а також спеціальної літератури здійснено комплексне дослідження політики гетьманського управління стосовно городян. Показані взаємовідносини магістрату, сотенної та полкової канцелярії із вищими органами влади та з’ясовано причини втрати Переяславом магдебурзького права. Описано господарства та характер зайнятості населення. Значну увагу приділено кількісному та етнічному складу городян.

 

Додати коментар