У Меморіальному музеї Г.С. Сковороди відбулося урочисте відкриття виставки «Хрести України. Північ»

29 січня у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди відбулося урочисте відкриття виставки «Хрести України. Північ». На виставці представлено понад 1100 натільних і нагрудних хрестиків із Київської, Чернігівської та Житомирської областей.

Від часів Хрещення Русі через епоху Великого князівства Литовського і козацьку добу до початку ХХ століття. Переплетення християнського й язичницького, хрестики полян, сіверян й деревлян, місцеві особливості хрестів і багато чого іншого.

Виставка знаходилася в Софії Київській і під час Об’єднавчого Собору Православної Церкви України, і під час надання Україні Томосу про автокефалію. І цей відгомін, цей дух величних для нашої країни подій ми пропонуємо переяславцям і гостям міста.

В урочистому відкритті участь взяли: історик-ставрограф Віктор Векленко, секретар міської ради Петро Бочарін, заступник голови РДА Анна Скляренко, директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич;  вчителі Світлана Левченко, Володимир Петреченко та учні ЗОШ №1, які презентували присутнім театралізоване дійство “Новорічний вертеп”.  

Виставка триватиме з 29 січня по 17 червня 2019 р.

 

 

 

Додати коментар