29 січня – День пам’яті Героїв Крут

У цей день кількасот українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому чернігівському полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією, що її, за наказом уряду більшовицької Росії, було кинуто на захоплення Києва.

Більшість українських добровольців були членами молодіжного Братства українських самостійників Юнацької школи імені гетьмана Богдана Хмельницького та Студентського куреня Українських січових стрільців – переважно студенти Київського університету, політехнічного інституту та гімназисти.

 У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох він набув особливого значення завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Після підписання Брестського миру, який замінив владу більшовиків на австрійців та німців, 19 березня 1918 року в Києві відбувся урочистий похорон на Аскольдовій горі 28-ми полеглих у бою під Крутами бійців.

Десятиліттями історія бою або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише у 2006 році на місці бою було встановлено пам’ятник.

Вічна пам’ять усім, хто віддав своє життя за свободу, незалежність та соборність України.

Слава Героям! Слава Україні!

Переяслав-Хмельницька міська рада,

виконавчий комітет

Міський голова                                                                                         Тарас Костін

Додати коментар