У відділенні комплексної реабілітації з’явилася послуга «Батьки у відпустці»

Переяслав-Хмельницький центр соціального захисту пенсіонерів та інвалідів надає населенню нові послуги. Про них розповіла генеральний директор установи Раїса Голованова. Зокрема, стаціонарне відділення комплексної реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та дітей групи ризику на Можайській, 11 пропонує безкоштовну послугу «Батьки у відпустці». Вона доступна для всіх жителів Київської області.

– Йдеться про те, щоб батькам, які доглядають дітей з особливими потребами, дати можливість деякий час перепочити. У цей період про їхніх діток подбають фахівці відділення, – пояснила Раїса Голованова. – Постійний догляд за дитиною з особливостями розвитку виснажує і морально, і фізично. Батькам час від часу треба підзаряджатися, щоб мати силу і наснагу для щоденних справ. Тож така «відпустка» перш за все попереджуватиме емоційне вигорання батьків.

За словами керівника установи, послугою вже скористалася родина з Ірпеня. Фахівці відділення десять днів доглядали їхнього хлопчика-підлітка з обмеженими фізичними можливостями.

Раїса Голованова нагадала й про послугу денного догляду дітей з особливими потребами.

– З дитиною впродовж дня (або кількох годин) працюють фахівці, які займаються її реабілітацією, соціалізацією, навчанням. Вона спілкується з однолітками, розвивається. А для батьків вивільняється час, щоб вирішувати інші завдання, окрім догляду за дитиною, – розповіла вона.

За словами Раїси Голованової, є попит на послуги доглядальниць за літніми людьми вдома.

– Офіційної посади доглядальниці в нас немає. Проте при відділенні соціальної допомоги вдома є контакти людей, які надають такі послуги. Це переважно наші колишні працівники, які вийшли на пенсію і хочуть підзаробити, – зазначила вона.

– Можна залишати родичів, які потребують постійного догляду, у денному відділенні центру на вулиці Сковороди, 11 (з 8 до 17 години). Це можуть бути люди похилого віку, які страждають від деменції (набутого слабоумства – авт.), або з інвалідністю старші 18 років. У закладі працюють медична сестра, масажист, культорганізатор. Є умови для харчування, реабілітації, денної зайнятості й дозвілля. Ця послуга платна. Вартість залежатиме від вимог клієнтів.

Якщо людина лежача, можна оформити її у стаціонар геріатричного профілю на Петропавлівській, 123. Вартість послуги – 5500 гривень на місяць.

Раїса Голованова вже давно вживає в соціальній роботі термін «клієнт», хоча для більшості людей ближчим є поняття підопічний.

– Термін «клієнт» визнаний на міжнародному рівні соціальної роботи. Так називають людей, які отримують соціальні послуги, – пояснила вона. – У нашому центрі соцзахисту поняття клієнт добре прижилося. Звичайно, воно сприймалося б органічніше, якби люди платили за соціальні послуги, як це практикується за кордоном. Але ми пішли трішки попереду. Нехай хоч у назві буде щось європейське.

Юлія Строчинська

Додати коментар