У народному центрі культури «Зустріч» експонуються унікальні географічні карти

5 травня у народному центрі культури «Зустріч» відкрито виставку «Київщина на картах XVI – XIX століття». На виставці експонуються копії мап з колекції Державного архіву Київської області, що зберігаються в архівному фонді «Колекція карт та креслень Київської губернії».

Виставка відбувається у рамках загальнообласних заходів до 85-річчя  утворення Київської області та в історико-картографічному аспекті засвідчує розвиток Київщини як одного з головних регіонів тогочасної України.

Головна концепція виставки:  Київщина – Україна – Європа – Світ. Організатори виставки мали за мету популяризувати історичний потенціал та культурне значення Київщини, підтвердити значення внеску України у загальноєвропейську історію та культуру,  розкрити зв’язки між країнами Європи та України, засвідчити унікальність та загальнокультурну цінність старовинних історичних карт.

Вперше землі Русі-України разом з історичною територією Київщини були зображені на світових мапах у ХІІ столітті. Перші зображення землі Русі-України разом з історичною територією Київщини  на світових мапах були виконані уродженцем Сеути (Марокко) арабським географом Абу-Абдаллага Мухамедом аль-Ідрісі (1099 – 1164 рр.). Він працював у Сицілії при дворі норманського короля Рожера ІІ  та  у 1154 р. уклав прямокутні карти світу на 70 аркушах. На них було зображено Київське та Переяславське князівства разом з Києвом та Берисклавом (Переяславом).  Протягом XVI – XIX ст. територія історичної Київщини – князівства, воєводства, полку, намісництва, губернії зображувалась на багатьох картах Європи та  Російської імперії, частина з яких представлена на виставці.

Запрошуємо учнівську та студентську молодь, всіх жителів міста та району відвідати цю виставку.

Експонування виставки триватиме до 21 травня. Виставку розміщено на другому поверсі НЦК «Зустріч» (м. Переяслав-Хмельницький, вул. Сковороди, 81)  і відчинена для глядачів  з 10 год. до 17 год. у будні дні. Вхід вільний.

Організатори виставки:
начальник архівного відділу виконкому міської ради Андрієнко Анжеліка,
начальник архівного відділу райдержадміністрації Олена Розовик,
за сприяння відділу культури і туризму міської ради

Додати коментар