У Переяславі презентували нову програму ПРООН

У п’ятницю, 16 листопада, в Переяславі за сприяння КОДА, міської ради та педуніверситету ім. Г. Сковороди відбувся День сталого розвитку у Київській області. На захід до переяславського вишу прибули представники міських рад Київщини, голови об’єднаних територіальних громад та ОСББ, директори шкіл.

Цілі сталого розвитку (ЦСР), які ще називають «Глобальними цілями», – це загальний заклик до дій, спрямованих на те, щоб покінчити з бідністю, захистити планету, забезпечити мир і процвітання для всіх людей у світі. Загалом визначено 17 основних цілей, що включають в себе 169 завдань, мають широкий діапазон охоплення, ставлячи за мету вирішення корінних причин бідності та задоволення універсальної потреби в розвитку людей. Цілі охоплюють три аспекти сталого розвитку: економічне зростання, соціальну інтеграцію та охорону навколишнього середовища.

Учасників зібрання ознайомили з діяльністю ПРООН у Київській області, участю України в досягненні цілей сталого розвитку, отриманими напрацюваннями та найближчими перспективами. Координатор проектів ПРООН у Київській області Севілья Черман передала вітання від директора представництва ПРООН в Україні Янтомаса Хімстри та презентувала нову програму «HOUSES» (будинки), яка найближчим часом почне реалізовуватись. За словами координатора, нею мають найбільше зацікавитись жителі багатоповерхівок:

– Програма ставить за мету стимулювати та підтримати створення ОСББ, підготувати ОСББ для отримання фінансування та реалізації проектів з покращення стану будинків, сприяти підвищенню обізнаності населення з питань енергоефективності та енергозбереження та сприяти підвищенню енергоефективності житлового фонду.

Вона також повідомила, що готується також кілька програм і щодо приватного сектору «Сільський будинок».

Із доповіддю «Метаморфози сталого розвитку у контексті еволюції соціального світу» виступив завідувач кафедри управління інформаційно-аналітичної діяльності та євроінтеграції НПУ ім. М.П. Драгоманова професор Володимир Бех. Про рівні та особливості впровадження ЦСР розповіла координатор ресурсного центру зі сталого розвитку Яна Курган-Баковеєва. Вона ж за допомогою студентів педуніверситету ім. Драгоманова провела для учасників заходу на території музею просто неба гру «Квест» на тему однієї із цілей сталого розвитку – «за чисте довкілля». Розділившись на шість команд, гравці мали за допомогою плану музею віднайти сім пунктів, на яких потрібно було відповісти на найрізноманітніші запитання стосовно екології. В разі правильних відповідей на кожному пункті команди отримували приз. Переможцем гри стала команда «Сила». Друге місце посіла «Енерджі», третіми стали гравці із команди «Герої не вмирають». Переможці отримали футболки із логотипом програми «Цілі сталого розвитку».

Володимир Набок (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар