До уваги власників собак міста Переяслава-Хмельницького!

На вулиці Можайській безпритульні собаки на скутериста не звертають уваги
На вулиці Можайській безпритульні собаки на скутериста не звертають уваги

У нашому місті на даний час існує природно-небезпечний фактор появи собачих зграй на вулицях та місцях загального користування, що створює небезпеку як для мешканців та приїжджих громадян, так і для дітей на території дошкільних та навчальних закладів, що може призвести до надзвичайних наслідків.

У зв’язку з цим інспекція з благоустрою ВУЖКГ виконкому Переяслав-Хмельницької міської ради звертається до власників собак із проханням дотримуватися «Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в місті Переяславі-Хмельницькому Київської області» (рішення міської ради №11-23-V від  01.08.2008 р.), що діють на території міста Переяслава-Хмельницького, а саме: Розділу 12 “Тримання собак, котів і хижих тварин в місті”, де роз’яснюється обов’язки особам, які утримують собак, котів і хижих тварин в місті:

Домашній улюбленець прийшов на базар торгувати зі своєю господаркою, він має два яскраво-червоних ошийника
Домашній улюбленець прийшов на базар торгувати зі своєю господаркою, він має два яскраво-червоних ошийника

12.1. Підприємства, установи, організації і громадяни – власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і правил їх тримання при умові обов’язкового забезпечення безпеки людей.

12.2. При додержанні вимог, вказаних у пункті 12.1 дозволяється тримати:

а) собак і котів (не більше двох) – у квартирах, в яких проживає одна сім’я, а також в будинках, що належать громадянам на правах особистої власності;

у квартирах, де проживає кілька сімей, допускається тримання собаки або кота лише при згоді всіх жильців квартири. При цьому не дозволяється тримати собак і котів в місцях загального користування (коридори, сходові площадки, горище, підвали і т. ін.);

б) собак, котів і хижих тварин – у “зоокутках”, “живих кутках”, дитячих, санаторно-курортних і оздоровчих закладах (лісні школи, піонерські табори, санаторії, будинки відпочинку, пансіонати, тощо) з дозволу санітарно-епідеміологічної і ветеринарної служб;

Переяславка Вікторія за стерилізацію та чіпування безпритульних собак, та підтримує влаштування безпритульних тварин до притулку. Свого Тузика при появі зграї собак бере його на руки
Переяславка Вікторія за стерилізацію та чіпування безпритульних собак, та підтримує влаштування безпритульних тварин до притулку. Свого Тузика при появі зграї собак бере його на руки

г) собак на підприємствах, в установах і організаціях для охорони – на блоках, у вольєрах , в обладнаних приміщеннях або на прив’язі; Підприємствам і організаціям тримання собак і котів допускається за погодженням з відповідною ветеринарною установою.

12.3. Власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані:

а) щороку реєструвати (перереєстровувати) собак, котів і хижих тварин віком від двох місяців і старше. При первинній реєстрації собак, котів і хижих тварин їх власникам видаються реєстраційні посвідчення і правила їх тримання, а на собак, крім того, і номерні знаки. Номерний знак собаки прикріплюється до її ошийника.

Новопридбані собаки, коти і хижі тварини повинні бути зареєстровані в 5-денний строк;

б) щороку доставляти собак, а у випадках, коли ветеринарна служба визнає за необхідне, – також і котів, у ветеринарну установу для огляду, імунізації проти сказу і лікувально-профілактичних обробок;

в) повідомляти протягом 5 днів ветеринарну установу, що обслуговує даний населений пункт, про придбання собаки, кота чи хижої тварини, а також про переїзд з ними в інший населений пункт;

г) тримати сторожових собак на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, що виключають можливість втечі; про наявність собак застерігати написом;

д) не допускати, щоб собаки і коти забруднювали квартири, сходові площадки та інші місця загального користування в будинках, дворах і на вулицях; прибирати в усіх випадках екскременти тварин.

є) регулювати приплід собак і котів;

ж) здавати старих і зайвих собак і котів на пункти відлову;

з) про захворювання собаки, кота чи хижої тварини негайно повідомляти ветеринарну установу;

і) у випадках падежу собак, котів чи хижих тварин негайно повідомляти ветеринарну установу і здавати трупи тварин, реєстраційні посвідчення, а на собак – і номерні знаки за вказівкою установи;

к) негайно повідомляти заклади охорони здоров’я і ветеринарної служби про випадки укусу або травмування собакою, котом чи хижою твариною людини або свійської тварини, а також доставляти у ветеринарну установу собак і котів, які покусали людей чи тварин або заподіяли їм травми, для огляду і карантинування протягом 10 днів, а покусаних тварин – для огляду і лікування.

В разі, коли неможливо доставити вказаних тварин, повідомляти про них пункти відлову для ловлі і доставки їх у ветеринарну установу.

12.4. Власникам собак і котів дозволяється:

а) виводити собак з жилих та ізольованих приміщень, а також ізольованих територій в загальні двори або на вулицю (з обов’язковим забезпеченням безпеки людей) тільки на короткому повідку і в наморднику, крім собак дрібних порід, на яких у реєстраційних посвідченнях зроблено відповідну відмітку;

б) перевозити собак і котів усіма видами громадського транспорту з додержанням правил, діючих на даному виді транспорту, при обов’язковому забезпеченні безпеки людей;

в) вигулювати собак на пустирях, задніх дворах і в інших місцях, спеціально відведених для цієї мети житлово-комунальними організаціями або виконавчим комітетом Переяслав-Хмельницької ради.

12.5. Власникам собак , котів та хижих тварин забороняється:

а) тримати собак, котів і хижих тварин незареєстрованими;

в) утримувати собак, котів і хижих тварин у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах тощо);

г) приводити собак і котів у приміщення магазинів, їдалень, на дитячі майданчики та інші місця загального користування і масового відпочинку;

д) жорстоко поводитись з собаками, котами і хижими тваринами, залишати бездоглядними або безцільно знищувати їх;

е) викидати трупи собак, котів і хижих тварин в не призначених для цього місцях;

12.6 Власники собак, котів і хижих тварин несуть витрати по їх реєстрації, оплаті вартості реєстраційного посвідчення та номерного знака.

12.7. Громадяни, які тримають собак, також вносять плату за комунальні послуги в розмірі, що визначається у встановленому порядку.

12.8. Собаки, незалежно від породи, належності і призначення, в тому числі і ті, що мають ошийники з номерними знаками і намордники, які знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, парках, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, а також бездоглядні коти вважаються бродячими і підлягають відлову.

12.9. Вилученню підлягають собаки і коти, які вдруге покусали людей внаслідок порушення власниками правил тримання, а також у випадках, якщо на це є відповідне рішення органів (установ) санітарно-епідеміологічної чи ветеринарної служб.

12.10. Відлов бродячих собак і котів окремими громадянами забороняється, крім випадків, коли ці тварини явно загрожують здоров’ю людей.

Відлов бродячих собак і котів проводиться під контролем цеху благоустрою виробничого управління комунального господарства. Відлов собак і котів, як правило , проводиться за відсутністю сторонніх осіб, особливо дітей.

12.11. За порушення цих Правил громадяни і службові особи (керівники підприємств, установ і організацій), які є власниками собак, котів або хижих тварин, несуть відповідальність у встановленому порядку.

12.12. Контроль за додержанням цих Правил громадянами, підприємствами, установами і організаціями здійснюється органами державного ветеринарного та санітарного нагляду та особами, яким надано право складати протоколи про адміністративні правопорушення .

Окрім цього, із метою запобігання розповсюдженню безпритульних тварин наголошуємо на недопустимості залишення тварин на безпритульний спосіб життя.

Ліквідація тварин шляхом умертвіння заборонена згідно з чинним законодавством та тягне за собою адміністративну й кримінальну відповідальність у частині жорстокого поводження з тваринами, окрім наступних випадків:

  • для припинення страждань тварин, якщо вони не можуть бути припинені в інший спосіб;
  • за необхідності умертвіння окремих тварин, які є невиліковно хворі або носіями особливо небезпечного захворювання;
  • за необхідності оборони від нападу агресивної тварини, якщо життя або здоров’я людей знаходиться в небезпеці.

Додатково повідомляємо, що у випадку порушення правил благоустрою та неналежного утримання собак передбачена відповідальність визначена статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме: ст. 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунків», ст. 154 «Порушення правил тримання собак та котів».

У випадку порушення правил благоустрою та правил тримання собак та котів до винних осіб будуть застосовуватись адміністративні стягнення у порядку передбаченому чинним законодавством України.

Додати коментар