Як подорожувати весело, легко та дешево: досвід студентки філологічного факультету Анастасії Циганкової

Як подорожувати весело,  легко та дешево: досвід студентки філологічного факультету Анастасії Циганкової

Багато хто мріє колесити по світу, побачити інші краєвиди та познайомитись з іншими  народами,  але багато людей залишають це на потім, бо, як нам всім відомо, це не так просто і дешево. Не так давно я почула історію однієї дівчини, яка не боїться йти до своєї мрії подорожувати. Анастасія Циганкова, студентка філологічного факультету Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, розказала нам про те, як вона мандрує світом.

Подорожі – найприємніший спосіб розвиватися, пізнавати нове і пізнавати в поїздках себе, знімати стрес, знаходити нові навички, знайомитися з новими людьми і культурами – розповідає  Анастасія. – Сидячи за шкільною і навіть університетською лавою, складно уявити за фотографіями та сухими рядками тексту всі ті шедеври скульптури, живопису та архітектури, якими сповнений світ. Складно, дивлячись на підручник історії, уявити ті народи, які переживали етапи злетів і падінь. Подорожуючи, ви будете бачити всю людську спадщину «наживо» і спілкуватися з представниками тих народів, про історію яку читали.

Ви можете 20 років прожити, наприклад в Києві, і вважати його великим містом, а Одесу – кращим курортом, та коли ви вибираєтесь за межі своєї країни і занурюєтесь в міста, значно більші, де пляжі зовсім інакші; коли спостерігаєте розкішний схід і захід сонця, диких тварин у природному середовищі, чудові і величні водоспади і незвичайні пам’ятники архітектури, тільки тоді ви починаєте усвідомлювати, який великий, різноманітний і дивовижний цей Світ.

Ми звикли завжди бути на зв’язку, відповідати на телефонні дзвінки, перевіряти пошту, публікувати фото, але, відправившись у подорож, така можливість може стати недоступною, і це чудово. Адже завдяки цьому у вас з’явиться можливість відпочити від всього і всіх, приділити час собі, підвести погляд вгору, а не лише дивитись в екран телефону, оцінити всю красу краєвидів, по-справжньому насолодитись їжею – зазначила Анастасія. 

– Як ти наважилася на таку авантюрну пригоду і як поставилися до цього батьки?

– Не обов’язково планувати подорож за місяці, можна все влаштувати за пару тижнів як зробила цього літа я. Спочатку я планувала відвідати з друзями, складала план, але в одну хвилину все змінилось, інші бажання, змінились плани, і я вирішила подорожувати сама. Це було дуже вдале рішення, незважаючи на переживання батьків.

  • Скільки коштує подорож в Європу?

Подорожі в Європу коштують не так дорого, як багатьом здається. Дістатися до країн ЄС за невеликі гроші можна навіть літаком. Найбільш ефективним способом зекономити власні кошти є планування подорожі. Пошук та бронювання дешевого житла, купівля квитків, збір інформації про місце, куди ви направляєтесь, — все це дасть змогу вам заощаджувати гроші й отримати справжнє задоволення від подорожі. Все що вам потрібно зробити – це перевірити квитки завчасно. Одним із найзручніших транспортів є авіа переліт. На сайті Skyscanner можна знайти досить дешеві квитки на авіакомпанії Ryanair, Wizz Air та інші. Перевіряючи квитки я знайшла собі квитки за 9 євро відстанню більше чим 1000 кілометрів. Якщо ви любите подорожувати автобусом та бажаєте відвідати декілька країн можете скористатися Busfor та Flixbus які є надзвичайно дешевими та комфортними з усіма зручностями.

  • Це була твоя перша самостійна подорож? Яким був твій маршрут?
  • Так, це була моя перша велика подорож за кордон, коли я відвідала багато міст сама. Я була в Польщі (Варшаві, Познані, Кракові), Німеччині (Дортмунд, Дрезден), Нідерландах (Амстердам), Чехії (Прага). Самостійна подорож, особливо тривала, дасть вам невідоме досі почуття повної свободи. Вам не потрібно підлаштовуватися під бажання колективу, тільки ви вирішуєте, куди і на чому їхати, як довго пробути у вподобаному місті, чим займатися у вільний час. До того ж, відсутність попутників вносить певну частку авантюризму в будь-яку подорож, що робить її більш яскравою і незабутньою. Подорожуючи наодинці ви навчитеся покладатися на себе, покращите навики комунікації та станете більш впевнені в собі. Ви можете завести нові знайомства та поламати стереотипи, побачити реальне життя в країні яку ви відвідуєте. Звичайно, може виникнути відчуття що ви самі, не має людей хто б міг сфотографувати, розвеселити, але ж ви тільки подумайте, навкруги вас стільки людей. Можна з легкістю завести розмову та дізнатись щось нове, головне не бійтесь та припасіться словниковим запасом англійської мови.
  • Чи стикалася ти з проблемою мовного бар’єра?
  • Якщо ви знаєте англійську, то можете подорожувати будь-де в Європі. Більшість людей де я була, розмовляють англійською вільно, з чітким акцентом. Навіть якщо ви погано володієте мовою, не біда, вам покажуть рухами, або ж перекладуть. В мене особисто проблем не виникало.
  • А де проживала і як харчувалася?
  • Щодо житла, я залишалася майже скрізь за програмою Couch Surfing в місцевих жителів. Найкращий вибір для студентів – весело, цікаво, безкоштовно. Місцеві жителі не тільки дозволять залишитись в них, але при можливості все покажуть, розкажуть та пригостять. Можна ж використовувати цю програму також і для зустрічей з іншими подорожуючими та спілкуватися з людьми з усього світу.

Якщо ж ви являєтесь незалежною людиною, яка потребує конфіденційності, можете з легкістю залишитись в хостелах, які є надзвичайно зручними за кордоном. Якщо перевіряти квитки завчасно можна знайти за 7-8 євро в більшості міст за ніч в кімнаті з 2-3 людьми. Хостели є надзвичайно чистими та комфортними, на моє здивування з усіма зручностями. Хостел – є не тільки місцем для ночівлі, але й чудовим середовищем для нових знайомств. Найдешевшими є на сайті – momondoта booking.

Харчувалася там, де й місцеві. Їжа там дешевша, ніж у туристичних місцях. Просто спитайте перехожих, де вони снідають чи обідають. Використовуйте інтернет-додатки з постійними знижками на їжу в місцевих кафе, ресторанах, столових. Проблем з інтернетом не виникатиме, оскільки в більшості міст на кожному місці – безкоштовний Wi-fі. Або ж заходьте в місцеві супермаркети, в яких ви можете придбати продукти за розумною ціною та самому щось зготувати або купити на перекус.

В кожному місті, країні свої ціни. В Польщі наприклад найдешевшим маркетом являється Biedronka, в Нідерландах– Albert Heijn з хорошою якістю продуктів. Якщо ж ви їдете на довгий період можете взяти деякі продукти з дому.

У Європі поширені інформаційно-туристичні точки. В них можна отримати свіжі мапи, підказки та ідеї, де і в яких музеях бувають безкоштовні дні, після яких годин куди можна зайти безкоштовно. Або ж взяти freetour, який являється безкоштовним. Якщо ви зацікавлені в історії, архітектурі та місцевих звичаях – це те що вам потрібно. Враження неймовірні.

Як змінюється життя під час подорожі?

      –  Загалом, подорожі — це завжди нові враження. І якщо під час однієї з таких з вами відбулось щось дуже неординарно приємне, ви ніколи про це не забудете. І скільки б часу не минуло, ви повертатиметесь до цих спогадів, щоб хоч на мить відчути той присмак щастя, який пощастило пізнати. Тож насправді, щоб людина була щасливою, потрібно зовсім небагато. Можливо, хтось і любить стверджувати, що для щастя йому потрібна квартира, машина і мішок грошей, але десь глибоко в душі така людина теж розуміє, що ці речі не зроблять її по-справжньому щасливою. Тому що щастя — це щось абстрактне; те, до чого ви не можете доторкнутись; те, від чого на обличчі  з’являється усмішка і ви відчуваєте, як невідома сила огортає тіло.

Тільки в азарті пошуку, творчому запалі, на життєвому зламі відбуваються дивовижні речі. Подорожі захоплюють своїми пригодами, вони сповнені несподіванками і надзвичайними ситуаціями, які обдаровують філософським прозрінням, заглибленням в осмислення себе і світу, насичують мудрістю різних народів світу.

Можеш дати якісь поради початківцям?

– Не відкладайте на примарне завтра те, що принесе вам щиру радість вже сьогодні і може навіть кардинально змінити ваше життя. Присвятіть час тому, щоб побачити світ і відчути повноту життя. Будь-яка подорож в першу чергу змінює людину зсередини. Хочете ви того чи ні, але від вас поступово відлітає кілька суспільних стереотипів, і ви стаєте трохи ближче до правди як про світ, так і про себе. А головна порода – подорожуйте і насолоджуйтесь!

Ольга Науменко,

фахівець соціально-гуманітарного факультету університету

 

Додати коментар