Відкрилася «Аудиторія декоративно-прикладного мистецтва»

Декоративне мистецтво – це особлива галузь художньої творчості, яка підпорядкована своїм законам розвитку, має свою особливу художньо-образну мову. «Декоративність – якісна особливість мистецького витвору, що визначається його композиційно-пластичним і колористичним ладом і виступає як одна з форм краси. Тією чи іншою мірою декоративність проявляється в усіх видах просторових мистецтв, а в декоративно-прикладному слугує головною формою вираження змісту і художньої образності. Якість декоративності вимагає особливих прийомів, типу художньо-образного мислення, міфопоетичного ставлення до дійсності».

Цікаву етимологію слова «декоративне» знаходимо в працях видатного українського філософа ХVІІІ ст. Григорія Сковороди. Він стверджує, що справжньою є «сокровенна красота», яка в стародавні часи визначалась словом «decorum», зміст якого він розкриває у словах: «сіесть благольпіе, благоприличность, всю твар и всякое дьло осуществующая, но никоим человьческим правилам не подлижащая, а единственно от царствтия божія зависящая».

У нашому навчальному закладі ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький ДПУ імені Григорія Сковороди» майбутні учителі образотворчого мистецтва глибоко вивчають історію декоративно-прикладного мистецтва, його види та технологічні особливості. 318 аудиторія має назву «Аудиторія декоративно-прикладного мистецтва». Сьогодні тут представляється простійно діюча виставка студентських робіт з технік: українська вишивка, декоративний народний  розпис на дереві, розпис по тканині, жіночі прикраси – гердани, а також виготовлений одяг за народними мотивами. Керівник:  кандидат педагогічних наук, доцент, народний майстер України – Смірнова Оксана Олексіївна.

Щиро запрошуємо відвідати виставку!!

Ольга Стрілець,

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання

 

Додати коментар