Переяслав-Хмельницький затверджує  план дій сталого енергетичного розвитку дій та клімату?

Для нашого міста, як і для всієї України, дуже актуальною є проблема енергозбереження, енергоефективності та клімату. Необхідно розвивати екологічно орієнтовану економіку, з метою підвищення якості життя жителів.

В грудні 2016 року на сесії міської ради прийнято рішення про приєднання до європейської ініціативи “Угода мерів”, взявши на себе зобов’язання скоротити викиди СO2 (вуглекислий газ) щонайменше на 30% до 2030 року, шляхом підвищення енергозбереження та подати План дій сталого енергетичного розвитку та клімату на розгляд європейської комісії. У свою чергу, Угода мерів відкриває шлях до отримання додаткових  джерел фінансування. Тим не менше, підписанти Угоди Мерів мають свободу у виборі власних ключових секторів Плану Дій. Підписантами Угоди мерів є вже 150 міст України, які, відповідно, затвердили ПДСЕРК або працюють над їх написанням. Для втілення ПДСЕРК фінансову допомогу отримали досить багато міст, зокрема: Українка, Славутич, Жмеринка, Конотоп, Миргород, Краматорськ, Гнівань, Бердичів, Ніжин та ін. міста. 

В жовтні 2017 року громада міста Переяслава – Хмельницького стала переможцем конкурсу на написання Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату, організований Фондом “Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу” в рамках проекту “Організація співпраці малих міст України, громадянського суспільства та експертного середовища у питаннях енергобезпеки”, який фінансується Міністерством Клімату та Довкілля Королівства Норвегії.

Впродовж року збирались пропозиції щодо заходів до Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату (далі ПДСЕРК). Відбувались робочі зустрічі, з метою обговорення ПДСЕРК. 17 липня в залі засідань міської ради відбулося засідання робочої групи за участю керівництва міста, відповідальних відділів та управлінь, громадських організацій, депутатів міської ради та представників  Фонду “Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу”, де був опрацьований План дій та заходи до нього.

Рішення про затвердження ПДСЕРК вже двічі виносилось на розгляд сесії міської ради, проте, нажаль не прийняте. Тому виникла необхідність додатково інформувати жителів міста, в тому числі і депутатів міської ради про ПДСЕРК, оскільки для багатьох українських міст ПДСЕРК вже став офіційним документом, затвердженим міською радою, який надалі формуватиме раціональну політику у сфері енергозбереження та енергоефективності.

У разі не затвердження рішення по Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату місто втратить важливий стратегічний документ, завдяки якому громада може залучати додаткові джерела фінансування не тільки міжнародних фінансових установ, а й додаткові бюджетні кошти, як наприклад кошти ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку), оскільки відбір проектів для фінансування відбувається на конкурсній основі та мають бути прописані в регіональній стратегії. ПДСЕРК це і є міська енергетична стратегія сталого розвитку.

Що таке сталий енергетичний розвиток Сталий енергетичний розвиток це необхідність встановлення балансу між задоволенням сучасних потреб людства і захистом інтересів майбутніх поколінь, включаючи їх потребу в безпечному і здоровому довкіллі. 

Для впровадження заходів сталого розвитку необхідний План дій. Отже, ПДСЕРК – комплекс стратегічних проектів (заходів) щодо вдосконалення всіх сфер і галузей міста з урахуванням можливих джерел та механізмів їх фінансування, а також їх впливу на зменшення викидів СО2 (вуглекислий газ).
  Головною метою Плану дій сталого енергетичного розвитку є започаткування системного підходу до управління енергетичними ресурсами міста націленого на сталий енергетичний розвиток. План дій сталого енергетичного розвитку та клімату спрямований на зменшення споживання енергоносіїв та зниження викидів СO2.

Документ необхідний для того, щоб Переяслав – Хмельницький міг стати повноцінним учасником Угоди мерів – провідної ініціативи ЄС, яка спрямована на підвищення енергоефективності та використання відновлювальних джерел енергії.

ПДСЕРК аналізує нинішній стан справ енергоефективності та викидів СO2 та намічає низку заходів в муніципальному секторі, житловому, на комунальних підприємствах, спрямованих на підвищення енергоефективності.  Це надзвичайно важливий та актуальний документ, що розробляється і впроваджується містами багатьох країн світу у відповідь на нагальні екологічні та енергетичні виклики.

На сторінках ПДСЕРК висвітлені цілі та завдання на період його впровадження, характеристика основних секторів міського господарства, перелік інвестиційних проектів та заходів, які передбачені до впровадження,  джерела фінансування, описані очікувані результати та оцінена вразливість кожного міста до можливих кліматичних загроз. Розроблений документи є масштабним та дуже перспективним.

Є безліч можливостей, але необхідно зробити важливий крок   затвердивши План дій сталого енергетичного розвитку та клімату. 

З Планом дій сталого енергетичного розвитку та клімату можна ознайомитися на сайті міської ради в проектах рішень.

Якщо у Вас є запитання щодо Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату надсилайте їх на електронну пошту economist.i.m@ukr.net (в темі вказуйте “ПДСЕР”). Контактний тел. 5-38-04.

Додати коментар