Переяславці дивилися кіно під зорями

Минулої суботи о 20.30 більше ста переяславчан зібралося на запасному полі стадіону ім. В. Лобановського, аби просто неба на великому екрані подивитися фільм. «Кіно під зорями» – так назвали цей захід організатори: активістка Марія Барабаш та МГО «Джем Толока».

– Ідея виникла у мене ще минулого року, але тоді не було можливості її втілити. Я не мала оточення, яке б могло у цьому допомогти, – розповіла «Віснику» Марія Барабаш, 23 роки. – Взагалі у мене є багато оригінальних ідей, я їх просто записую. А в певний момент доля зводить з людьми, які це поділяють і готові посприяти в реалізації. З директором стадіону Володимиром Михайловським я попередньо домовилася ще рік тому, він, зокрема, пообіцяв надати деяку апаратуру. З Ігорем Янчуком із «Джем Толоки» все узгодили щодо проектора, який є в цієї організації. Також від нього мені потрібна була людина, яка все це підключить. У РБК взяли трішки сидушок, проте заздалегідь в анонсі попереджали, щоб охочі брали із собою каремати, пледи та подібне.

Організатори не планували потужної рекламної кампанії, але вона відбулася сама собою.

– Афішу виклала лише у Фейсбуці та на своїй сторінці у Інстаграмі, – зазначила Марія. – Якби прийшли тільки мої друзі та знайомі, я б все одно була задоволена. Але люди неабияк зацікавилися. Пости в групах я опублікувала в п’ятницю після обіду, їх відразу почали поширювати. У суботу вдень було вже більше ста репостів. Коли люди сходилися на стадіон, я була приємно здивована. Їх було значно більше, ніж очікувалося.

Для перегляду було запропоновано німецький фільм «Побачення наосліп» (2017 р.). У ньому йдеться про хлопця, який бачить лише 5 відсотків від можливого. Він влаштувався працювати у престижний готель, при цьому намагається приховати свою сліпоту. Фільм наповнений як кумедними, так і зворушливими моментами. Створений на основі реальних подій, дуже мотивує. Як зазначила Марія Барабаш, підбирала фільм не для розваги, а щоб у ньому був глибокий сенс і повчальна складова.

Такого формату кіноночей (на стадіоні, ближче до природи) у Переяславі ще не було. Експеримент виявився вдалим – багатьом до вподоби такий вид відпочинку. Тим паче, він абсолютно безкоштовний. Зона вільна від алкоголю та тютюну, тож можна приходити і з маленькими дітьми.

– Люди дякували, писали позитивні коментарі у Фейсбуці, в повідомленнях особисто мені. Шкодували, що літо закінчується і незабаром можливості для такого не буде. Але мені хочеться іще провести вечір кіно, доки погода дозволяє. До того ж маю ще багато фільмів, які будуть корисними для людей, – резюмувала Марія Барабаш.

Віталій Усик (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар