Художниця Ярина Буренко прикрасила двері під’їздів петриківським розписом

Переяславська художниця Ярина Буренко (23 роки) розмалювала двоє дверей у під’їздах міської багатоповехівки на вулиці Б. Хмельницького, 84 петриківським розписом. До Дня Незалежності планує прикрасити ще й треті.

Роботу виконує на замовлення мешканця будинку Сергія Хріна (32 роки), який близько року очолює ОСББ “Богдан Плюс”.

– Я 18 років живу в цьому будинку і давно хотів якось його прикрасити, – каже він. – Якраз на черзі було фарбування дверей у під’їздах. Вирішив зробити його оригінальним, прикрасивши орнаментом. Була ідея зобразити казкових тварин із доробку народної художниці України Марії Приймаченко. Побоявся, що не всі зрозуміють. Тому обрав петриківський розпис – унікальну культурну спадщину українського народу, вид мистецтва, який відомий у всьому світі.

Сергій Хрін наголошує, що на розпис дверей витрачає власні кошти.

– Якби я взяв гроші з бюджету ОСББ, не всі були б задоволені. Мовляв, ці кошти можна було використати на важливіші речі. Тому вирішив за свої. Витратити 2,5 тисячі гривень, щоб це приносило задоволення мешканцям будинку, мені не шкода. Тим паче, що за таку роботу це не велика сума. Розпис мені самому дуже подобається. Задоволені й інші мешканці, причому різного віку. Приємно спостерігати, як молодь робить на фоні дверей селфі, – зазначив він.

Ярина Буренко, яка працює художником у НЦК “Зустріч”, за замовлення взялася охоче. Зазначає, що на розпис одних дверей йшло близько десяти годин.

– Малювала із задоволенням, бо дуже люблю петриківський розпис, – каже вона. – Як художник я ще в пошуку свого стилю. Останнім часом мені подобається малювати портрети вугіллям.

Ідея малюнків спільна – у квітковий орнамент вписаний птах. Відрізняються вони лише кольоровою гамою.

Ярина Буренко каже, що під час роботи чула багато позитивних відгуків.

– Ще навіть малюнок не був закінчений, а діти вже почали фотографуватися біля нього. Сподобалося, що підлітки не проходили байдуже, а захоплювалися, говорили приємні слова. Мені як художнику радісно, що молоде покоління має відчуття прекрасного. Один чоловік навіть руку мені поцілував. Але то скоріше всього алкоголь був, а не він, – сміється. – Позитивні відгуки для мене важливі, вони надихають, спонукають більше працювати, бо є для кого.

– Дуже красиво. Подобається не тільки мешканцям будинку, а й перехожим. Бачив, що люди тут зупиняються, роздивляються, – коментує мешканець багатоповерхівки Сергій Михайловський.

– Мені подобається і підбір малюнка, і кольори. Приємно заходити в під’їзд і бачити таку красу. Думаю, в Переяславі немає подібного. Пишаюся, що наш будинок оригінальний, – зазначає мешканка будинку Анастасія Конченко (14 років).

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар