Федір Шпиг подарував музею зібрання творів Шолом-Алейхема на двох мовах

 25 липня, до Переяслава завітав президент холдингу “Молочний альянс” Федір Шпиг, щоб подарувати переяславському музею класика єврейської літератури Шолом-Алейхема зібрання творів письменника “Мир вам” в чотирьох томах, які було видано за підтримки Єврейського фонду в Україні в 2012-2013 роках. Не зайве нагадати, що Шолом-Алейхему (Соломону Рабиновичу, 1859-1916), який народився в нашому місті, в літературі на ідиш належить особливе місце. Він був одним з тих, хто єврейський «жаргон» перетворив на літературну мову, і став одним з ідеологів ідиської літератури. Писав він також і російською.

– Перший том містить статті, присвячені життю і творчості Шолом-Алейхема, а також романи «Стемпеню», «Йоселе-соловей» і цикл коротких новел-листів «Менахем-Мендл», – знайомить із виданням “Мир вам” Федір Іванович. – У другому томі – роман «Мандрівні зорі». У третій том включені повісті «Тев’є-молочник», «Зачарований кравець» і цикл оповідань «Хлопчик Мотл». А четвертий містить автобіографічний роман «З ярмарку». Між іншим, вперше всі тексти творів Шолом-Алейхема опубліковані одночасно мовою оригіналу та в перекладі на російську.

Завідувачка музею Леся Гладун з радістю прийняла ці дорогі і за наповненням, і за ціною книги й провела для шанованого гостя екскурсію музеєм.

Участь у цьому заході взяли генеральний директор НІЕЗ “Переяслав” Олексій Лукашевич та голова правління ТОВ “Переяслав-Молпродукт” Олександр Пироговський, який ще з 1983 року має дружні стосунки із Федором Шпигом. Свого часу Федір Іванович з нуля створив два банки, вигідно продав їх закордонним інвесторам і став “молочним магнатом”. Нині володіє найпопулярнішими брендами молочних продуктів у країні: ТМ «Яготинське», «Славія», «Молочний шлях», відкриває зернові термінали і кінотеатри.

Олександр Пироговський подякував Федору Івановичу за візит і подарунок і в свою чергу подарував йому книги, видані товариством “Поліське земляцтво”, та видання “Переяславщина: люди та їхні справи”.

– Читати я дуже люблю. Попри велику зайнятість, кожного дня хоча б кілька сторінок тієї чи іншої книги, але все одно прочитаю. Заохочую до читання і всіх своїх близьких та знайомих. Зокрема он Дмитрику (син Олександра Пироговського, – авт.подарував 40 книжок на спортивну тематику. Я знаю, що він дуже любить футбол і багато читає про цей вид спорту. Тож і не дивно, що Дмитрик у своєму юному віці так достеменно знає біографію усіх футболістів світу, – підмітив Федір Шпиг.

Завершилася ця щира зустріч невеличким фуршетом.

Олена МАТВІЄНКО (“Вісник Переяславщини”)

                                                                                                

Додати коментар