Соціальні педагоги та психологи долучилися до тренінгу щодо профілактики суїцидів у підлітків

07 квітня у приміщенні Переяслав-Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Переяслав-Хмельницької міської ради відбувся психологічний семінар-тренінг для соціальних педагогів та психологів загальноосвітніх шкіл міста та ДПТНЗ «Переяслав-Хмельницький центр професійно-технічної освіти» на тему попередження суїцидальної поведінки учнів.
Метою заходу було розкрити проблему самогубств серед підлітків, визначити причини їх вчинення, мотиви і наслідки, розглянути методи профілактики і корекції суїцидальних тенденцій в учнівської молоді, попереджувати вступ підлітків до мережі Інтернет спільнот, які схиляють неповнолітніх до суїциду.
З учасниками тренінгу працювали керівник центру психологічного розвитку дітей та дорослих «Діалог» Світлана Коломієць та директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валентина Мільгевська, до роботи долучилися начальник відділу соціальної роботи МЦСССДМ Майя Погребна та фахівець із соціальної роботи Владислава Рашева.
Модератори заходу, зокрема, відзначили, що за останні роки зріс рівень самогубств серед підлітків та молоді, що навчається. Лише 5% суїцидальних спроб у підлітковому віці припадає на психози, 20-30% — психопатії, а все інше – так звані «підліткові кризи». Отже, існує велика кількість здорових дітей, перед якими постає питання про сенс власного існування та необхідність жити далі. Юнь потребує більшої уваги дорослих, адже вони тільки зовні справляють враження незалежних і самостійних, а «всередині» хлопці й дівчата дуже вразливі й болісно реагують на життєві негаразди. Вирішення цієї проблеми в межах шкільної системи можливе шляхом впровадження профілактичних заходів, спрямованих саме на учнів підліткового віку.
Під час тренінгу соціальні педагоги та психологи ознайомилися з методикою визначення суїцидальної спрямованості (виявлення суїцидально небезпечних установок у підлітків 11-18 років), вимогами до проведення бесід з підлітком, який розмірковує про суїцид, правилами роботи з підлітками, взяли участь у практичних заняттях.
Інформація, отримана під час тренінгу, допоможе педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів значно підвищити гуманістичний потенціал своєї професійної діяльності, рятуючи від суїциду молоді життя.
Інформація
Переяслав-Хмельницького МЦСССДМ

Додати коментар