Трудові будні табору «Акція спокути – служба справі миру»

 Трудові будні табору “Акція спокути – служба справі миру» розпочалися 4 липня на подвір’ї Софії Голянд, члена цільової групи проекту “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля  200 жертв націонал-соціалізму  у Здолбунові та Переяславі-Хмельницькому», який реалізується у місті Переяслав-Хмельницький за кошти Німецького фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».  Вони зустрілися радісно і привітно: 93-х річна жінка, яку у 1942 році силоміць було відправлено на примусові роботи до фашистської Німеччини, і молодь з різних міст цієї країни. Шестеро німецьких хлопців та дівчат приїхали в наше місто, щоб допомогти жертвам нацизму.

Учасники табору (німецька і українська молодь) познайомилися з бабусею, вручили їй продуктовий подарунок і приступили до роботи. Об’єктом трудового дня став паркан. Стару фарбу зняли металевими щітками і почали фарбувати.

 Усі, хто проходив у той час по вулиці Сковороди, з подивом прислухалися до розмов, які звучали різними мовами,  а головне – цікавилися, хто саме допомагає бабусі Софії. Під час коротких хвилинних перерв відпочинку старенька розповідала молоді свою життєву історію, про непосильну працю у юні роки в Німеччині. Вона співала німецькі пісні, які пам’ятає і досі. Німецька дівчина Амелі (19 років) ставила багато запитань бабусі Соні і перекладала своїм друзям її розповідь.

 Робота виконана: паркан стоїть пофарбований. Радіє Софія Голянд і учасники табору “Акція спокути – служба справі миру»!

 

 

Додати коментар