В Переяславі відбулося відкриття меморіальної дошки загиблому воїну АТО Олександру Довгому

4 червня в Переяслав-Хмельницькому на території загальноосвітньої школи №1, під час мітингу, відкрито меморіальну дошку загиблому учаснику антитерористичної операції Довгому Олександру Михайловичу – переяславцю, випускнику школи №1, який героїчно загинув на сході України, захищаючи рідну землю. Меморіальну дошку встановили на фасаді Переяслав-Хмельницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. №1. На відкриття зібралися учні школи, жителі міста, бойові побратими воїна, члени сімей загиблих учасників АТО та представники місцевого самоврядування.

Довгий Олександр Михайлович, народився 1 серпня 1985 року. У 1991 році був зарахований до першого класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ №1. Закінчив школу у 2002 році. У 2003-2005 роках проходив строкову військову службу. З 2006р. по 2010р. навчався в педагогічному університеті імені Григорія Сковороди. 2014 р. був мобілізований до лав Збройних Сил України Переяслав-Хмельницьким об’єднаним міським військовим комісаріатом. 15 грудня 2015 року вибув на перекваліфікацію до військової частини «Десна», де проходив навчання близько двох місяців. Після повернення до рідного Переяслава був відряджений у в/ч  міста Рівне, звідки направлений на полігон Яворів (Львівська область). Потім підрозділи 30 бригади, де проходив службу Олександр, вирушили в зону проведення антитерористичної операції. Спочатку вони дислокувалися під Волновахою Донецької області. Пізніше їх перекидають під с. Старогнатівку тієї ж Донецької області, де і поклав своє життя Довгий Олександр Михайлович 1 квітня 2017 року. Він був справжнім воїном, мужнім, міцним духом, надзвичайно скромним щодо себе.

До родини та земляків загиблого Героя зі словами подяки за чоловіка, батька та справжнього воїна звернувся міський голова Тарас Костін: «Ми пишаємося героями, які захищають нашу Вітчизну на Донбасі. Таким був і Олександр, світлій пам’яті якого ми вклоняємося сьогодні. Це взірець мужності, гідності й честі для всіх нас. Учні школи повинні брати приклад зі свого земляка і знати, заради чого він віддав своє життя».

На урочистостях, окрім учнів та учителів школи, були присутні заступник міського голови Валентина Губенко, керуюча справами виконкому міської ради Валентина Гринець, начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко, директор ЗОШ №1 Валентина Дем’яненко, голова профспілки працівників освіти Анелія Ковальська та інші.

Право відкрити меморіальну дошку було надано рідним Олександра Довгого – дружині та доньці. Освячення дошки провів настоятель Свято-Єфремівської церкви УПЦ КП Дмитро Волошин та вручив медаль «За жертовність і любов до України» – відзнаку Української православної церкви Київського патріархату доньці Олександра Довгого. Також медалі «За жертовність і любов до України» отримали цього дня діти родин загиблих в зоні АТО міста Переяслава-Хмельницького – Сергія Лазенка, Романа Гриценка та Андрія Моругого.

Присутні вшанували пам’ять про Олександра Довгого та усіх патріотів України, що загинули захищаючи її незалежність, хвилиною мовчання.

На завершення мітингу співачка, директор музичної школи імені Павла Сениці Ганна Іфтоді виконала журливу пісню та всі разом акапельно заспівали гімн України.

Вічна пам’ять Герою!

Додати коментар